Beneficiile anumitor alimente pentru creier au fost intens studiate.

Probabil te întrebi de ce este atât de importantă mâncarea pentru creierul tău.

Ei bine, se pare că există o strânsă legătură între tipul de hrană pe care-l consumăm și eficiența funcționării creierului.

Nutriția e importantă – întreabă orice atlet, antrenor personal, sau pur și simplu pe cineva care merge des la sală.

Cu siguranță îți vor spune că antrenamentele reprezintă doar până la 40% din ce e necesar pentru a avea un fizic impunător. Mesele sănătoase, odihna și o mentalitate bună reprezintă diferența.

Dar dacă mesele sănătoase sunt importante pentru creșterea musculară, nu ar putea fi importante și pentru alte organe și țesuturi din organismul nostru?

Păi sunt.

Nu numai mușchii noștri au nevoie de nutrienți corespunzători ca să crească și să funcționeze la cel mai înalt nivel. Și creierul funcționează mai bine atunci când mâncăm ce trebuie în mod constant.

Hai să ne uităm la cele mai bune 22 alimente pe care putem să le consumăm pentru stimularea creierului.1. Coacăze

coacazele sunt alimente pentru creier ce imbunatatesc memoria
Coacăzele îmbunătățesc comunicarea neuronală și stimulează memoria

Coacăzele sunt considerate de mulți un superaliment pentru sănătatea creierului, și pot fi foarte utile pentru funcționarea corectă a creierului.

Chiar dacă sunt mici și ai putea jura că mănânci o găleată fără să te saturi, coacăzele sunt o sursă bună de antioxidanți.

Atunci când ajung în creier, antioxidanții din coacăze îl protejează pe acesta de stresul oxidativ si degenerativ.

Coacăzele sunt bogate în niște compuși chimici numiți polifenoli, în special într-un polifenol numit  antocianina.

Studiile au arătat că antocianina se poate acumula în creier, unde îmbunătățește comunicarea dintre neuroni.

Această îmbunătățire a comunicării neuronale poate preveni sau întârzia pierderile de memorie datorate vârstei, și chiar poate îmbunătăți puțin memoria.

Din punct de vedere caloric, coacăzele nu sperie pe nimeni. 100g de coacăze conțin doar 63 kcal, dar din fericire conțin o mulțime de fibre precum și cantități mari de vitaminele C și K.

Datorită conținutului scăzut în calorii și bogat în fibre, coacăzele pot fi un desert bun pentru cei care țin cure de slăbire.

În plus, hai să fim serioși, nu trebuie să ne forțeze cineva să mâncăm coacăze – sunt delicioase. Putem să consumăm coacăzele în stare proaspătă ori ca gem sau jeleu.

De asemenea, putem să folosim coacăzele pentru deserturi sau la realizarea smoothy-urilor.

E foarte bine că putem congela coacăzele fără să le stricăm sau modificăm gustul. Astfel, putem să cumpărăm coacăze la preț redus vara, să le congelăm și să le consumăm in timpul sezonului rece.

2.  Pește

Cu toții știm că peștele reprezintă una din cele mai sănătoase surse de hrană.

Speciile de pește grase precum somonul, tonul și macroul sunt bogate în acizi grași omega 3, inclusiv într-un tip de acid gras foarte bun pentru creier – acidul docosahexaenoic (DHA).

După cum probabil știi deja, acizii grași omega-3 sunt buni pentru sănătatea inimii și suplimentarea lor e recomandată celor care suferă de boli cardiace.

Spre deosebire de ceilalți acizi din acest grup, DHA este considerat esențial pentru o funcție cerebrală normală.

Studiile de laborator au demonstrat că  animalele cu un nivel scăzut de DHA prezintă dificultăți în învățare și probleme comportamentale.

Mai mult, anumite studii au descoperit ca DHA este important pentru dezvoltarea cognitivă și vizuală la copii. Unele studii indică faptul că DHA ar putea juca un rol important și în performanțele școlare ale copiilor.

Acum, doar pentru că la început am vorbit despre carnea de ton, somon și macrou nu înseamnă că trebuie să evităm să consumăm specii autohtone.

Din contră, chiar e indicat să mâncăm pește cât mai des. Dar e important și modul în care îl preparăm.

Dacă de fiecare dată când prepari un pește îl tăvălești prin făină și pesmet și-l lași să se ardă bine în ulei, nu-ți îmbunătățești dieta.

Mai rău, îl mai mănânci și cu cartofi prăjiți și un mujdei. În loc să te bucuri de o masă ușoară, reușești să transformi o masă de pește într-o bombă calorică.

Combină peștele cu o salată din sfeclă sau spanac, sau chiar cu sparanghel pentru o variantă mai sănătoasă.

3. Sfecla Roșie

sfecla rosie protejeaza creierul
Sfecla roșie este bogată în antioxidanți care vor proteja creierul

Că tot vorbeam de sfeclă puțin mai devreme. Sfecla roșie e benefică pentru creier.

Această legumă rădăcinoasă conține nutrienți care pot îmbunătăți funcția cognitivă, așa că putem încerca s-o incorporam mai des în mesele noastre.

Sfecla este bogată în antioxidanți cu proprietăți anticancerigene și conține compuși care pot ajuta la eliminarea toxinelor din sânge.

Mai mult, anumiți compuși din sfeclă au rol antiinflamator și pot reduce inflamațiile cerebrale. Datorită efectului antiinflamator, o dieta bogată în sfeclă va proteja creierul de efectele dăunătoare ale bătrâneții.

Nitrații naturali din sfeclă pot stimula circulația sangvină la nivel cerebral, ceea ce se poate traduce prin o creștere a performanțelor cognitive.

Așadar, consumul de sfeclă roșie oferă multe beneficii. Chiar dacă nu toate rețetele cu sfeclă sunt bune la gust, ea are un anumit farmec într-o salată.

Mai mult, se pare ca majoritatea compușilor din sfeclă sunt eficienți și după murare, așa că putem s-o consumăm cu ușurință și în timpul anotimpului rece.

4. Varza Kale

Chiar dacă varza Kale nu e genul de varză pe care-l creștea bunica în curte când eram mici, din ce în ce mai mulți români încep să o consume.

Mulți antrenori de fitness și instructori personali incorporează varza Kale în dietele pe care le recomandă pentru că are un efect detoxifiant în organism și este foarte nutritivă.

Varza Kale este bogată în vitaminele A, C și K. Vitamina C acționează ca un antioxidant la nivelul creierului și îl protejează pe acesta de efectele bolilor neurodegenerative.

Creierul folosește vitamina A ca o moleculă semnal, iar aceasta joacă un rol în supraviețuirea neuronilor și neurogeneză.

De asemenea, varza Kale este o sursă foarte bună de luteină. Luteina este un compus care se acumulează în ochi și creier care poate acționa ca un stimulant cerebral.

Data viitoare când îți cumperi ingrediente pentru o salată, uită-te și după varză Kale. Nu doar pentru că e sănătoasă, dar s-ar putea să-ți placă.

5.  Ouă

Ouăle sunt extraordinar de nutritive. Ele sunt pline de proteină și reprezintă un aliment foarte sănătos pentru micul dejun.

Dar pe lângă proteine, ouăle conțin și o cantitate semnificativă de colină, un nutrient esențial care este precursor al acetilcolinei.

Acetilcolina este un neurotransmițător deosebit de important pentru desfășurarea normală a proceselor cognitive.

Zonele din creier care răspund sunt sensibile la acțiunea acetilcolinei se numesc zone colinergice.

Acetilcolina este implicată în procesul de învățare al creierului. Zonele colinergice sunt cele care răspund atunci când sunt stimulate memoria, atenția și motivația unei persoane.

Așadar, e lesne de înțeles de ce consumul de colina și implicit ouă ar trebui să fie una din prioritățile noastre.

6.  Spanac

spanacul stimuleaza memoria si invatarea
Spanacul poate stimula memoria și procesul de învățare

Cu toții probabil ne amintim cum Popeye mânca spanac atunci când avea nevoie de putere.

Nu știm în ce măsură spanacul ar putea ajuta pe cineva să devină mai puternic, dar conform celor mai recente studii nutriționale spanacul cu siguranța l-ar fi putut ajuta pe Popeye să devină mai deștept.

Spanacul este un aliment bogat în antioxidanți care ne poate proteja creierul de acțiunea bolilor neurodegenerative pe măsură ce înaintăm în vârstă.

De asemenea, spanacul mai conține și compuși care îndepărtează radicalii liberi din sânge prevenind leziunile celulare și chiar și unele forme de cancer.

Câteva studii au descoperit că spanacul poate stimula capacitatea creierului de învățare și memorare.

Din fericire, există multe moduri prin care putem consuma mai mult spanac fără să ne plictisim de el.7. Uleiul De Măsline Extra Virgin

Se pare că uleiul de paste extra virgin e mult mai folositor decât bănuiam. E clar că adăugarea acestuia la salate sau paste le poate îmbunătăți gustul considerabil, dar conform unor studii consumul acestuia este benefic și pentru creier.

Uleiul de măsline extra virgin este bogat în vitamina E. Vitamina E este un puternic antioxidant care poate proteja neuronii.

Pe lângă vitamina E, uleiul de măsline mai conține și polifenoli – antioxidanți care pot contracara efectele neuronale ale înaintării în vârstă precum și deficitele de învățare.

Cu toate acestea, nu este recomandată folosirea uleiului de măsline atunci când dorim să prăjim ceva.

Uleiul de măsline are un punct de ardere mai mic decât alte tipuri de uleiuri, iar arderea acestuia poate duce la formarea unor compuși ce pot fi periculoși pentru sănătate.

Mai mult, uleiul de măsline își pierde și savoarea atunci când se încălzește, astfel că folosirea lui pentru prăjeli poate fi considerată o risipă.

8. Uleiul De Cocos

uleiul de cocos e unul dintre alimentele pentru creier ce ne apara de tulburari mentale
Uleiul de cocos protejează creierul de anumite tulburări mentale

Pentru că tot am început să vorbim despre uleiuri, hai să prezentăm și o alternativă a clasicului ulei de floare soarelui pe care o putem folosi și la prăjeli.

Uleiul de cocos a început să fie folosit din ce în ce mai frecvent de către romani datorită efectelor sale benefice. Creșterea sa în popularitate se pare că este strâns legată de creșterea în popularitate a dietelor vegetariană și raw-vegană.

Acest ulei este bogat în acizi grași cu lanțuri medii de carbon, în special în acizii lauric, capric și caprilic.

Acești acizi grași sunt metabolizați rapid de către organism, care îi folosește ca o sursă rapidă de energie.

Mai mult, acești acizi au un efect antidepresiv și pot avea și efecte pozitive în cazul unor tulburări cerebrale precum epilepsia sau Alzheimer.

Uleiul de cocos e uneori considerat un superaliment bun la toate pentru că poate fi folosit și în cosmetică, nu numai în bucătărie.


9. Turmeric

Turmericul este un condiment pe care mulți dintre noi l-am consumat fără să ne dăm seama. Turmericul este folosit in curry și muștaruri cărora le dă culoarea specifică, dar poate fi folosit cu rezultate bune și în alte rețete orientale.

Substanța activă din turmeric se numește curcumă, iar studiile au arătat că ea poate trece de bariera hematoencefalică afectând în mod direct neuronii. Curcuma este un puternic antioxidant și antiinflamator.

Datorită acestor proprietăți, curcuma poate îmbunătăți memoria persoanelor care suferă de Alzheimer, poate stimula eliberarea de dopamină și serotonină, și poate ajuta procesul de neurogeneză.

În bucătărie, putem folosi turmericul în rețete orientale inspirate din bucătăria indiana dar și în combinație cu cartofi, cărnuri, orez, sau linte.

Din fericire, astăzi nu mai trebuie să mâncăm mult curry ca să ne asigurăm un aport bun de curcumă.

Aceasta se găsește și sub formă de comprimate care se pot administra ca supliment alimentar. Efectul turmericului este potențat de piperină.

10. Ceai Verde

Probabil știi deja că ceaiul verde conține cafeină. Cafeina poate îmbunătăți performanțele cognitive, ne poate face mai alerți, poate spori concentrarea, și ne poate îmbunătăți memoria.

Dar adevărul este că ceaiul verde oferă multe beneficii. Probabil nu ai știai că acest ceai conține și o cantitate mare de L-teanină.

L-teanina este un aminoacid care este foarte eficient în reducerea stresului oxidativ, precum și în promovarea relaxării și a calmului.

Efectul combinat al cafeinei și al teaninei este foarte bun pentru sporirea atenției și stimularea activității neuronale.

Datorită efectului calmant al teaninei, ceaiul verde este mai eficient în sporirea performanțelor cognitive decât cafeaua și ajută la arderea grăsimilor.

De aceea, el va veni în ajutorul celor care vor să facă sport în fiecare zi.

11. Cafea

cafeaua stimulează puterea de concentrare a creierului
Cafeaua stimulează puterea de concentrare și alungă somnul

Dacă tot ne-am apucat să vorbim despre cafeină, nu aveam cum să nu menționăm cafeaua. Până la urmă, mulți dintre noi folosim cafeaua ca o licoare magică ce reușește să ne pregătească pentru o nouă zi de activități.

Suntem siguri că ai auzit deja destul de multe despre efectele cafeinei din cafea. Cu riscul să repetăm o parte din informația pe care deja o știi, o să descriem câteva dintre efecte pe care le produce în linii mari.

Cu toții știm că după ce bem o cană de cafea suntem mai alerți. Ei bine, cafeina din cafea reușește să ne facă mai alerți prin blocarea adenozinei, un compus chimic ce stimulează somnolența.

Cafeina reușește să ne ridice spiritele în fiecare dimineață prin stimularea eliberării de serotonină, un neurotransmițător care ne face să ne simțim bine.

Și nu în ultimul rând, cafeina ne stimulează puterea de concentrare și ne face mai eficienți.

Pe lângă cafeină, cafeaua este bogată și în antioxidanți, așa că ne protejează creierele de bolile neurodegenerative.

Cu toate astea, cafeaua poate fi un stimulant puternic și consumul de cafea ne poate altera ritmul circadian, așa că este recomandat să nu o consumăm după prânz și chiar să evităm consumul seara.

Pentru că este un stimulant puternic, consumul cafeaua poate da dependență. Dependenți sau nu, ar trebui să limităm consumul de cafea la 500 mililitrii pe zi.

12. Broccoli

Broccoliul este un din aliment pe care mulți din noi îl mănâncă doar pentru că este inclus în pungile cu legume congelate care se gătesc foarte ușor.

Cu toate astea, consumul de broccoli poate fi foarte benefic pentru sănătatea creierului.

În primul rând, broccoliul este bogat în antioxidanți, așa că ne poate proteja creierul pe măsură ce îmbătrânim și poate încetini dezvoltarea maladiilor Alzheimer și Parkinson.

În al doilea rând, broccoliul este o sursă foarte importantă de vitamina K, iar o cană de broccoli conține mai mult decât necesarul nostru zilnic de vitamina K.

Consumul de vitamina K ne poate îmbunătăți memoria activă (de scurtă durată) dar și memoria de lungă durată.

Mai mult, broccoliul conține și compuși antiinflamatori care pot preveni leziunile celulare din creier.

Prin urmare, chiar dacă nu avem o tradiție în consumul broccoliului, poate ar trebui s-o începem. Din fericire, broccoliul ne este dificil de preparat și poate fi gătit sănătos.

13. Nuci

Nucile sunt des considerate ca unul din cele mai sănătoase alimente pe care le putem consuma pentru sănătatea mentală și pentru prevenirea bolilor neurodegenerative.

Nucile reprezintă o bogată sursă de compuși polifenolici care au efecte antiinflamatoare și antioxidative.

Polifenolii din nuci pot îmbunătăți semnalul transmisiilor dintre neuroni, îmbunătățind astfel comunicarea neuronală.

De asemenea, ei pot îndepărta o parte din toxinele care se găsesc în sânge și care pot pătrunde în creier.

Cel mai important e ca a fost demonstrat ca o dietă bogată în nuci poate preveni apariția bolilor Alzheimer și Parkinson, astfel că este recomandat să le includem în cât mai multe rețete culinare.

14. Țelina

Țelina este o plantă aromatică pe care mulți dintre noi o folosim doar la ciorbe și supe, dar din ce în ce mai multe rețete culinare cu țelină prind popularitate în rândul pasionaților de fitness pentru că țelina are un aport caloric scăzut.

O ceașcă de țelină conține doar 16 calorii, dar consumul ei e îndestulător, potolindu-ne foamea pentru o perioadă îndelungată.

Deși conține puține calorii, consumul de țelină este foarte sănătos pentru creier datorită conținutului ridicat în nutrienți.

Țelina este bogată în antioxidanți care ne pot proteja creierul de stresul oxidativ.

De asemenea, țelina are un conținut ridicat de polizaharide care pot acționa ca antiinflamatoare naturale în diverse părți ale corpului nostru, inclusiv în creier.

Mai mult, țelina conține și luteolină, un compus care poate reduce inflamația din creier provocată de înaintarea în vârstă, ce poate altfel să ducă la deficiențe de memorie pe măsură ce îmbătrânim.

15.  Avocado

avocado e unul din alimente bune pentru creier ce previne atacurile cerebrale
Consumul de avocado poate preveni atacurile cerebrale

Avocadoul e unul dintre cele mai sănătoase alimente pentru creier pe care putem să le consumăm, și este și unul din cele mai versatile.

Putem să consumăm avocado ca atare, putem să îl adăugăm în salate, să-l amestecăm în smoothie-uri, sau să preparăm niște sos guacamole care să meargă cu friptură.

Probabil ai auzit deja că avocadoul conține multă grăsime, ceea ce este adevărat. Dar adevărul este că avocadoul conține grăsimi monosaturate care sunt benefice sănătății noastre.

Consumul de avocado este benefic creierului pentru că acest fruct conține cantități mari de vitamina K și acid folic.

Aceste substanțe previn formarea cheagurilor de sânge în creier, protejându-ne de atacuri cerebrale.

Efectul combinat al acestor substanțe poate stimula activitatea creierului, îmbunătățindu-ne memoria și concentrarea.

Avocadoul este bogat și în luteină, un carotenoid care poate îmbunătăți vederea și funcția cognitivă.

16.  Portocale

Probabil că unii dintre voi răsuflă ușurați acum că am dat în sfârșit peste un aliment pe care putem să-l mâncăm cu plăcere fără să-l integrăm în rețete complicate.

Ei bine, se pare că portocalele nu sunt doar gustoase, ci și foarte sănătoase.

Portocalele sunt o foarte bună sursă de vitamina C. Consumul unei singure portocale de dimensiuni medii ne poate oferi toată cantitatea de vitamina C de care avem nevoie pe parcursul zilei.

Pentru că vitamina C acționează ca un antioxidant în creier, ea ne va ajuta să ne ferim de bolile neurodegenerative.

17.  Ardei Iute

Ardeiul iute poate transforma o mâncare fadă într-una care ne uimește și ne arde limbile în același timp.

Dar mai mult decât atât, ardeiul iute poate transforma un fel de mâncare obișnuit într-unul care este benefic pentru creier.

În ciuda dimensiunilor reduse, ardeii iuți conțin o cantitate foarte mare de luteolină, un flavonoid care reduce inflamația cerebrală provocată de înaintarea în vârstă.

Datorită acestui efect antiinflamator, luteolina poate preveni pierderile de memorie atribuite vârstei, ajutându-ne să ne păstrăm amintirile pe măsură ce îmbătrânim.

Flavonoizii din ardeiul iute este bun și pentru tratarea naturală a durerilor.

18. Ciocolată Neagră

ciocolata neagra stimuleaza creierul
Ciocolata neagră stimulează circulația sanguină din creier

Ciocolata neagră poate fi folosită și altfel decât ca o gustare sau un desert atunci când suntem la dietă. Consumul de ciocolată neagră poate fi benefic și pentru creier, nu numai pentru slăbit.

Ciocolata neagră conține mai mulți flavonoizi, compuși care au efect antiinflamator și antioxidant asupra creierului.

Pe lângă efectul protector pe care îl au flavonoizii asupra creierului, aceștia pot și să îmbunătățească fluxul sanguin care ajunge la creier.

Datorită cantității crescute de sânge de care dispune, creierul beneficiază astfel de mai mult oxigen și mai mulți nutrienți, ceea ce-l face să funcționeze mai bine.

Așa că ai grijă să adaugi o ciocolată neagră cu cel puțin 70% conținut de cacao pe lista ta de cumpărături atunci când ți-e poftă de o gustare sănătoasă.

19.  Rozmarin

Rozmarinul este de obicei folosit ca un condiment pentru prepararea unor rețete culinare, dar se poate consuma și sub formă de ceai de rozmarin.

Din fericire, rozmarinul nu este folositor doar pentru reglarea funcției normale ale sistemului digestiv, ci poate fi si un puternic stimulent cerebral.

Această plantă conține cantități mari de acid carnosic, un compus care poate ajuta creierul să lupte împotriva proceselor neurodegenerative.

Acidul carnosic ajută la eliminarea radicalilor liberi din sânge, care altfel ar putea ajunge la nivelul creierului.

Pe lângă efectul protector, rozmarinul poate ajuta la reducerea surmenajului psihic și intelectual, și poate stimula circulația sângelui la nivel cerebral.

20. Păpădie sau Rucola

Nu avem noi tradiție în consumul de păpădie, dar din ce în ce mai mulți oameni pregătesc rețete cu rucola.

Deși păpădia și rucola sunt plante diferite, ele sunt similare la gust și pot fi folosite pentru aceleași mâncăruri.

Cu toate astea, păpădia are un gust mai amar, ceea ce poate fi neplăcut.

Partea bună este că atât păpădia cât și rucola sunt bogate în compuși antioxidanți și fibre probiotice.

Compușii antioxidanți ne vor proteja creierul de stresul oxidativ, în timp ce fibrele probiotice ajută creierul într-un mod indirect.

Aceste fibre promovează dezvoltarea bacteriilor bune din tractul digestiv, îmbunătățind digestia și crescând cantitatea de nutrienți care va ajunge la creier.

21. Sparanghel

sparanghelul este unul dintre cele mai bune alimente pentru creier
Sparanghelul încetinește ritmul de degradare a neuronilor

Sparanghelul sau asparagusul nu este doar delicios, este și foarte sănătos.

Multiple studii au arătat că sparanghelul este unul dintre cele mai bune alimente pentru creier pentru că acesta conține compuși care au efecte antioxidante și antistres, ajutând la protecția creierului.

Compușii antioxidanți din sparanghel protejează creierul de bolile degenerative, dar efectul compușilor antistres este chiar mai spectaculos.

Acești compuși încetinesc ritmul de degradare a neuronilor atunci când ne confruntăm cu o situație stresantă, ceea ce ajută creierul să găsească un echilibru în fața stresului.

Consumul de sparanghel oferă multe beneficii, inclusiv asupra creierului, deci ar trebui să-l includem mai des în alimentație.

22. Migdale

Consumul de migdale ne poate îmbunătăți memoria și ne poate ajuta creierul să lupte împotriva tulburărilor neurodegenerative.

În ciuda dimensiunilor lor reduse, migdalele conțin o cantitate mare de acid folic, tocoferol, polifenoli, și acizi grași benefici sănătății.

Efectul combinat al acestor compuși ajută la prevenirea pierderilor de memorie atribuite vârstei prin stimularea nivelurilor de acetilcolină din creier.

Atunci când creierul beneficiază de mai multă acetilcolină, un neurotransmițător, acesta este capabil să proceseze informația mai repede.

Transmiterea mai rapidă a informației între neuroni ne va îmbunătăți atenția, motivația și capacitatea cognitivă, ceea ce face migdalele un tip bun de alimente pentru îmbunătățirea memoriei.

Alimente Pentru Creier – Încheiere

Așa cum ai văzut, alimentele prezentate mai sus sunt variate. Unele dintre ele sunt exotice și sunt mai dificil de găsit, dar altele sunt autohtone și probabil le foloseai de mult timp în dieta ta.

Chiar dacă aceste alimente sunt benefice pentru creier, nu trebuie să te aștepți să observi o schimbare dramatică imediat după ce ai început să le consumi în mod frecvent.

Îmbunătățiri vor fi, dar ele vor apărea numai dacă ai grijă să consumi aceste alimente cu regularitate.

Dacă te grăbești și vrei să ai rezultate într-un timp mai scurt, încearcă să combini alimentele din acest articol cu niște suplimente alimentare pentru creier.

Efectul combinat al alimentelor și al suplimentelor ar trebui să te ajute mai repede.

powered by Typeform

Surse
 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4192974/
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3738999/
 3. https://academic.oup.com/biomedgerontology/article-abstract/72/9/1284/2452303
 4. https://www.forbes.com/sites/daviddisalvo/2017/07/26/science-just-gave-you-a-brain-boosting-reason-to-eat-kale/#3d7b697d2f37
 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2782876/
 6. https://www.ars.usda.gov/plains-area/gfnd/gfhnrc/docs/news-2013/dark-green-leafy-vegetables/
 7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21955812
 8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4247320/
 9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2781139/
 10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28056735
 11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12404081
 12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19519500
 13. http://jn.nutrition.org/content/144/4/561S.full?related-urls=yes&legid=nutrition;144/4/561S
 14. https://www.sciencedaily.com/releases/2010/10/101013122601.htm
 15. http://www.fasebj.org/content/29/1_Supplement/32.8.short
 16. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3727637/
 17. https://www.sciencedaily.com/releases/2010/10/101013122601.htm
 18. https://www.psychologytoday.com/blog/the-resilient-brain/201410/dark-chocolate-good-your-brain
 19. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2820990/
 20. http://www.fasebj.org/content/30/1_Supplement/1176.10?utm_source=TrendMD&utm_medium=cpc&utm_campaign=FASEB_J_TrendMD_0
 21. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26548495

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.