Îmbunătățirea memoriei este posibilă până și la bătrânețe.

Mulți dintre noi considerăm că este normal să ne pierdem treptat memoria pe măsură ce îmbătrânim și ne resemnăm crezând că nu putem face nimic în privința asta.

Cu toate astea, cele mai recente studii în domeniu au demonstrat că mintea umană este mult mai complexă decât se credea în trecut, și că are abilitatea să se schimbe și să se îmbunătățească pe tot parcursul vieții, indiferent de vârstă.

Fie că vrei să-ți îmbunătățești productivitatea la muncă sau pur și simplu vrei să-ți impresionezi prietenii cu informații interesante când vă strângeți la bere, următoarele 41 de metode științifice te vor ajuta să-ți îmbunătățești memoria dacă le folosești frecvent.

I.  Ai Grijă La Ce Mănânci Pentru Îmbunătățirea Memoriei

Probabil știi deja că trebuie să ții o anumită dietă dacă vrei să-ți îmbunătățești tonusul muscular.

Ei bine, o dietă specială te va ajuta și atunci când vrei să-ți îmbunătățești memoria.

Organismul trebuie tratat ca un întreg, și așa cum nu te poți aștepta la o performanță atletică deosebită atunci când mănânci fast food, nu ar trebui să te aștepți ca mintea ta să se îmbunătățească dacă te hrănești doar cu prostii.

Prin urmare, ar trebui să fii atent la ce mănânci. Uite câteva exemple bune mai jos.1.  Dieta Mediteraneană

dieta mediteraneana imbunatateste memoria
Dieta mediteraneană poate îmbunătăți atenția și memoria

Suntem siguri că ai auzit deja de dieta mediteraneană. Până la urmă, dieta asta este considerată foarte sănătoasă și mulți instructori de fitness o recomandă prin media și rețele sociale.

Surprinzător sau nu, dieta mediteraneană nu ne ajută doar să slăbim și să ne menținem în formă, ci ne poate ajuta și la îmbunătățirea memoriei.

Chiar dacă schimbarea dietei poate fi dificilă, înlocuirea dietei tale normale cu cea mediteraneană nu ar trebui să fie problematică.

În primul rând, dieta este destul de permisivă. În al doilea rând, există o mulțime de rețete gustoase care se gătesc în stil mediteranean.

Dieta este și foarte prietenoasă cu începătorii. Nu trebuie să fii un chef cu reputație internațională ca să gătești ceva în stil mediteranean.

Dacă înlocuiești uleiul vegetal cu cel de măsline, folosești pui sau pește în loc de alte cărnuri și alegi fructele sau nucile în detrimentul prăjiturilor atunci când iei o gustare, ai înțeles principiile acestei diete.

Unele dintre aspectele pozitive ale dietei mediteraneene sunt că ne poate îmbunătăți atenția și memoria, și ne poate proteja de bolile neurodegenerative.

Ca un bonus, odată ce începi să gătești în stil mediteranean vei putea prepara niște mese delicioase care-ți vor impresiona familia și prietenii.

În plus, dieta mediteraneană conține unele dintre cele mai bune alimente pentru creier.

2.  Evită Grăsimile Nesănătoase

Probabil știi că grăsimile nu sunt bune pentru sănătate.

Ei bine, concepția asta este greșită. Într-adevăr, majoritatea grăsimilor trebuie evitate.

Dar există și anumite grăsimi precum cele din pește, cocos, sau uleiul de măsline extra virgin care sunt chiar benefice pentru sănătate.

Chiar dacă există niște grăsimi benefice, nu o să dăm de ele prea des. Din păcate, majoritatea produselor procesate conțin grăsimi nesaturate.

Grăsimile nesaturate sunt cele care contribuie la apariția diabetului, a obezității, iar unele studii le-au asociat și cu dezvoltarea cancerului și a altor boli.

Dar consumul grăsimilor saturate nu ne afectează doar greutatea corporală, ne afectează și mintea.

Aceste grăsimi promovează inflamația și formarea radicalilor liberi, care pot de asemenea să ne rănească mintea.

Consumul frecvent al grăsimilor saturate crește riscul de apariție al depresiei cu până la 50%, iar unele state au interzis folosirea lor în alimentație.

3.  Evită Zahărul Pentru Îmbunătățirea Memoriei

evita zaharul pentru imbunatatirea memoriei
Zahărul afectează memoria de scurta durată și capacitatea de atenție

Zahărul este una dintre cele mai dăunătoare substanțe pe care putem să le consumăm atunci când vrem să ne îmbunătățim memoria și capacitatea intelectuală.

A fost demonstrat că nivelurile crescute de glucoză duc la o scădere a activității hipocampului, partea din creier responsabilă cu memoria și formarea amintirilor.

Și din păcate, asta nu este tot.

Nivelul ridicat al glucozei ne poate afecta și memoria de scurtă durată, capacitatea de atenție și starea de spirit.

E adevărat că glucoza este hrana preferată a creierului, dar organismele noastre sunt capabile să producă toată glucoza de care au nevoie din mâncare fără a fi nevoie să consumăm zahăr.

4. Evită Glutamatul De Sodiu

Numit și glutamat monosodic, această substanță este des folosită ca potențiator de aromă și se regăsește des în preparatele chinezești, japoneze și thailandeze.

Glutamatul de sodiu mai este folosit ca potențiator de aromă în diverse preparate alimentare și condimente, și poate fi inclus în rețeta multor alimente procesate precum salamuri, preparate crud uscate, alimente semi-preparate, și altele.

Deși glutamatul monosodic este un potențiator de aromă foarte bun, consumul acestuia poate fi dăunător.

Atunci când ajunge în organism, glutamatul de sodiu este descompus în formaldehidă și glutamat.

Glutamatul este unul din principalii neurotransmițători din organism, iar receptorii pentru el sunt găsiți atât în tractul gastrointestinal cât și în sistemul nervos.

Mai multe studii au demonstrat că glutamatul poate suprastimula celulele nervoase până când acestea mor din cauza epuizării.

De aceea, consumul glutamatului de sodiu poate fi dăunător, ducând la migrene, astm, diaree, și modificări ale dispoziției.

Cu toate astea, efectul nociv al glutamatului de sodiu poate fi combătut ușor. Suplimentarea alimentației cu vitamina C poate reduce și chiar elimina efectele acestuia.

Totuși, cea mai eficientă metodă de a evita efectele dăunătoare ale glutamatului monosodic este de a evita să-l consumăm.

Din fericire, producătorii trebuie să menționeze când includ această substanță în rețeta produsului, iar glutamatul de sodiu are codificarea E621.

5.  Bea Multă Apă

bea multa apa pentru imbunatatirea memoriei
Deshidratarea afectează memoria de scurtă durată, atenția și funcțiile cognitive

Chiar dacă pare greu de crezut, până și consumul de apă poate duce la îmbunătățirea memoriei.

Unele studii estimează că până la 75% din populația Statelor Unite suferă de deshidratare cronică.

Acum nu știm exact ce procent din populația României suferă de deshidratare, dar putem să asumăm că o mare parte dintre noi nu consumăm destulă apă.

Chiar dacă se difuzează acum mesaje informative la radio și TV care ne sfătuiesc să consumăm cel puțin 2 litrii de apă pe zi, mulți dintre noi le ignorăm.

Și asta nu e tot. Partea proastă este că unii dintre noi consideră băuturile îndulcite ca sucurile carbogazoase sau băuturile alcoolice ca fiind hidratante, când de fapt consumul acestora mai mult ne deshidratează.

Creierul este compus în proporție de 73% din apă. Și exact ca și celelalte organe, creierul trebuie să aibă parte de o hidratare corespunzătoare dacă vrem să funcționeze cum trebuie.

Până și un grad de deshidratare de 2% ne poate afecta atenția, memoria de scurtă durată și funcțiile cognitive.

Așa că ar trebui să avem grijă să fim bine hidratați tot timpul, în special atunci când depunem efort fizic sau când ne petrecem timpul într-un mediu cald care favorizează deshidratarea.

6. Consumă Cafeină Responsabil

Ar trebui să fim atenți atunci când consumăm cofeină, fie că suntem băutori de cafea sau de ceai.

Deși cafeina ne poate îmbunătăți atenția, memoria, productivitatea și chiar și motivația, consumul acesteia poate duce la dependență și poate avea efecte adverse asupra creierului.

Cu toate astea, majoritatea efectelor adverse pot fi evitate dacă bem produse cofeinizate strategic.

Cofeina este un stimulent cerebral, iar pentru ca ea să ofere doar beneficii trebuie să ne limităm consumul zilnic.

Este recomandat ca băutorii de cafea să-și limiteze consumul la 500 ml de cafea normală pe zi.

Cu toate astea, unele tipuri de cafea sunt mai tari ca altele, deci este recomandat ca ele să fie consumate în cantități mai mici.

Deși consumul de ceai verde oferă multe beneficii, până și consumatorii de ceai ar trebui să-și limiteze consumul la 500 ml de ceai verde sau alb pe zi, iar cei care consumă ceaiuri mai tari ar trebui să scadă cantitatea de ceai consumată zilnic.

Fiind un puternic stimulent, cofeina este adesea răspunzătoare pentru nopțile nedormite.

Pentru a evita insomniile, ar trebui să evităm să consumăm cafeină după ora prânzului. Când e vorba de cafeină, moderația este esențială.

II.  Ia Suplimente Pentru Îmbunătățirea Memoriei

suplimentele nutritive pot imbunatati memoria
Consumul suplimentelor pentru memorie poate duce la rezultate bune

Cum sportivii consumă suplimente nutritive pentru a-și îmbunătăți dezvolta musculatura, oricine le poate consuma pentru a-și îmbunătăți memoria.

Următoarele suplimente pun la dispoziția creierului nutrienții de care acesta are nevoie pentru a produce cele mai bune rezultate și pentru a ne îmbunătăți memoria.

Hai să le trecem rapid în revistă.

7.  Lecitina

Lecitina este probabil cel mai popular supliment pentru îmbunătățirea memoriei folosit de români.

Toată lumea ia și recomandă suplimentarea cu lecitină pentru îmbunătățirea performanțelor școlare și academice, dar nu este exclus ca mulți oameni să înceapă să consume lecitină pe măsură ce înaintează în vârstă.

Probabil te întrebi dacă suplimentarea cu lecitină chiar are efect. Ei bine, da, lecitina este într-adevăr benefică pentru memorie.

Până și o doză unică de lecitină poate ajuta memoria pe termen scurt, iar suplimentarea îndelungată va avea efecte benefice asupra memoriei, dispoziției, și a vitezei proceselor cognitive, mai ales la bătrâni.

8. Huperzina A

Huperzina A sau Hup A este un stimulent cerebral destul de popular.

Această substanță ne îmbunătățește funcția cognitivă prin inhibarea enzimei care descompune acetilcolina.

Acetilcolina este un neurotransmițător care joacă un rol important în procesele care controlează motivația, atenția și memoria din creier.

Pentru că mai puțină acetilcolină va fi descompusă atunci când consumăm Hup A, creierului îi va fi mai ușor să transmită informația de la o zonă cerebrală la alta, având astfel un randament mai bun.

9.  Acetil-L-Carnitina

Acetil-L-Carnitina îmbunatateste reactia creierului si memoria
Acetil-L-Carnitina îmbunătățește timpii de reacție ai creierului

Acetil-L-Carnitina (a nu se confunda cu L-Carnitina Tartrat) este un stimulent cerebral care ne îmbunătățește timpii de reacție.

Acetil-L-Carnitina îmbunătățește capacitatea mitocondrială și ne susține neuronii.

În acest mod, carnitina ne poate proteja creierul de pierderile de memorie datorate înaintării în vârstă, precum și de declinul neurologic observat cu vârsta.

Cu toate astea, efectul acetil carnitinei este unul stimulent, așa că nu ar trebui să o consumăm după prânz.


10.   Fosfasidilserina

Uite că am mai învățat un cuvânt bun pentru “Spânzurătoarea”. Fosfasidilserina (FS) este un aminoacid pe care-l găsim în cantități mari în carnea de pește.

FS se găsește în mod natural și în creier și este esențială pentru desfășurarea normală a proceselor cognitive.

Chiar dacă organismul uman își poate produce singur FS prin descompunerea hranei, suplimentarea acesteia poate reduce efectele nocive pe care le are strasul asupra creierului și poate îmbunătăți memoria, în special la vârstnici.

11.  Vinpocetina

Vinpocetina este un stimulent psihic care îmbunătățește circulația sângelui în creier.

Datorită cantității crescute de sânge pe care o primește, creierul are acces la mai mulți nutrienți și la o cantitate mai mare de oxigen, ceea ce îi permite să funcționeze mai bine.

Suplimentele de vinpocetină pot îmbunătăți performanțele cognitive și memoria, și pot avea un efect benefic în tratarea bolilor degenerative precum Alzheimer sau Parkinson.

12.   Alfa Glicerofosfocolina

Alfa-Glicerofosfocolina sau Alfa-GFC este un compus colinergic.

Ca toți ceilalți compuși colinergici, Alfa-GFC este găsit în zonele colinergice din creier, aceleași zone care sunt implicate în sistemele de memorie, atenție și motivație.

Suplimentarea cu Alfa-GFC poate ajuta la prevenirea declinului cognitiv și poate promova activitatea zonelor colinergice, îmbunătățindu-ne astfel memoria.

13.  Ginkgo Biloba

Ginkgo biloba favorizează îmbunătățirea memoriei
Ginkgo Biloba este un supliment alimentar folosit pentru îmbunătățirea memoriei de sute sau mii de ani

Ginkgo biloba este probabil cel mai popular medicament nootrop.

Această substanță a fost folosită în medicina orientală încă din vremuri antice ca tratament naturist pentru memorie și concentrare.

Suplimentarea pe o perioadă îndelungată cu Ginkgo ne poate îmbunătăți simțitor memoria.

14. Turmeric (Curcuma)

Turmericul este un condiment folosit în producerea pudrei de curry și a altor tipuri de mâncare, iar curcuma este ingredientul său activ.

Curcuma este un antioxidant eficient și are și proprietăți antiinflamatoare care pot apăra creierul de bolile neurodegenerative.

Studiile au arătat că suplimentarea cu curcumă poate ajuta la îmbunătățirea memoriei celor care suferă de Alzheimer, și poate încetini declanșarea bolii.

15.  Citicolina

Citicolina sau CDP-colina este un compus care se transformă în colină și citidină în sistemul nostru digestiv. Citidina se va transforma ulterior în uridină.

Citicolina este considerat un bun stimulent al memoriei deoarece atât colina cât și uridina au efecte neuroprotectoare.

De aceea, citicolina este de obicei recomandată persoanelor care suferă de pierderi de memorie, îndeosebi vârstnicilor.

Cu toate astea, citicolina poate acționa ca un stimulent cerebral pentru că favorizează atenția.

16. Omega-3

Acizii grași omega-3 sunt găsiți în pește și alte produse animale. Uleiul de pește este o sursă populară de acizi grași omega-3 pentru că este ușor de găsit și este relativ ieftin.

Acești acizi grași oferă cele mai bune rezultate atunci când sunt consumați în proporții similare cu acizii grași omega-6.

Ouăle, carnea roșie, soia, și majoritatea celorlalte tipuri de proteină pe care le consumăm sunt bogate în omega-6.

De aceea, este recomandat să ne suplimentăm consumul de omega-3 ca să echilibrăm balanța.

Suplimentele de omega-3 ne cresc activitatea cerebrală și au un efect stimulent slab.

Aceste suplimente pot îmbunătăți fluxul sanguin către creier, ceea ce va pune la dispoziția creierului mai mult oxigen și o cantitate mai mare de nutrienți, favorizând îmbunătățirea memoriei.

17. Multivitamine și Minerale

Suplimentarea cu multivitamine poate asigura necesarul creierului pentru o activitate normală.

Creierul uman funcționează bine atunci când are la dispoziție cantități potrivite din vitaminele C, K, E, D, precum și cele din complexul B.

Iar pe lângă vitamine, creierul mai are nevoie și de minerale ca să funcționeze normal.

Mineralele precum magneziu, zinc, iod, și fier sunt esențiale pentru desfășurarea normală a proceselor cognitive.

Câteva studii au confirmat că suplimentarea cu minerale și vitamine poate îmbunătăți memoria.

18.  Uleiuri Esențiale

anumite uleiuri esentiale pot imbunatati memoria
Anumite tipuri de uleiuri esențiale ne pot îmbunătăți memoria

Deși nu se încadrează perfect în categoria suplimentelor pentru că cele mai multe dintre ele nu trebuie consumate, uleiurile esențiale ne pot îmbunătăți memoria.

Uleiurile esențiale sunt făcute din compuși volatili concentrați extrași din plante.

Încă din vremuri antice, oamenii au folosit rozmarinul pentru a-și îmbunătăți memoria. În acele vremuri, oamenii împleteau coronițe din rozmarin sau depozitau câteva crenguțe într-un container pe care-l miroseau de câteva ori pe zi.

Datorită avansurilor tehnologice, noi putem să folosim astăzi uleiul esențial de rozmarin pentru a ne îmbunătăți memoria, atenția și vigilența.

Și uleiul esențial de mentă poate fi folosit pentru îmbunătățirea memoriei. Pe lângă memorie, mirosul acestui ulei esențial ne poate îmbunătăți atenția și vigilența.

III.  Obiceiuri Care Favorizează Îmbunătățirea Memoriei

anumite obiceiuri pot imbunatati memoria
Diverse obiceiuri și exerciții mentale ne pot îmbunătăți memoria

O dietă potrivită și consumul de suplimente pot fi eficiente pentru îmbunătățirea memoriei, dar până și efectul lor are o limită.

Pentru a ne îmbunătăți memoria, trebuie de asemenea să facem diverse exerciții mentale și să ne formăm anumite obiceiuri.

19.  Postul Intermitent

Nu doar alimentele pe care le consumăm pot influența modul în care ne funcționează corpul și mintea, și modul în care le consumăm o poate face.

Cunoscut și ca intermittent fasting, postul intermitent oferă o mulțime de beneficii pentru sănătatea metabolismului și poate stimula scăderea în greutate.

Dar cele mai recente studii arată că acest post poate oferi și multiple beneficii pentru creier.

Postul intermitent promovează recuperarea după un traumatism cerebral, promovează creșterea noilor neuroni, stimulează performanțele cognitive și poate descrește riscul de a suferi de boli neurodegenreative.

20.  Nu Folosi GPS-ul

Neutilizarea GPS-ului imbunatateste memoria
Exersarea sistemului de navigație al creierului duce la întărirea memoriei

Probabil ai observat că atunci când mergi pe un drum pe care îl cunoști creierul tău se „mută” pe pilot automat.

Ajungi la destinație fără probleme, dar nu ții minte detalii de pe traseu sau priveliștea. Asta se întâmplă atunci când creierul nu este stimulat suficient.

Totuși, atunci când nu mergem pe ruta învățată și încercăm să ajungem la o destinație precisă, cortexul și hipocampul sunt activate și lucrează din greu să ne ghideze eficient.

Aceste zone sunt implicate și în procesul de formare a amintirilor, deci exersarea lor este benefică pentru îmbunătățirea memoriei.

Utilizarea unui sistem GPS ne face mai leneși și chiar poate dăuna sistemului de navigație al creierului.

21.  Încearcă Neurobics

Neurobics sunt niște exerciții mentale pe care le poate exersa oricine. Acest concept este unul relativ recent, și a fost dezvoltat de Lawrence C Katz, un neurobiolog american, pentru stimularea mentală.

Exemple bune de neurobics sunt folosirea bețișoarelor chinezești atunci când mâncăm, folosirea mâinii non-dominante pentru diverse activități casnice, precum și purtarea ceasurilor analog cu susul în jos.

22.  Învață O Limbă Nouă

Învățarea unei limbi străine ne poate îmbunătăți abilitățile mentale. Se pare că până și învățarea unor expresii uzuale într-o altă limbă poate ne stimula memoria activă și poate avea un rol benefic asupra sănătății creierului.

23.   Râde

rasul favorizează îmbunătățirea memoriei
Râsul este benefic pentru creier, iar reținerea glumelor angajează direct memoria

Râsul este extraordinar de benefic pentru creier pentru că îi permite subconștientului să se relaxeze.

De asemenea, râsul stimulează multe zone din creier și ascultarea poantelor din glume angajează în mod direct memoria.

24.  Identifică Și Tratează Problemele De Sănătate

Ar trebui să ne asigurăm că nu suferim de o boală atunci când observăm o pierdere a memoriei inexplicabilă. Memoria noastră poate fi afectată de un număr mare de boli, dar și de efecte secundare ale unor substanțe sau medicamente.

Mai mult, suntem mult mai predispuși să sesizăm o scădere a funcțiilor cognitive atunci când suntem deprimați sau anxioși. Identificarea și tratarea problemelor majore de sănătate pot îmbunătăți simțitor memoria.

25. Dormi Cât Trebuie

Creierul este unul dintre organele care nu se odihnesc niciodată. Cu toate astea, creierul se relaxează atunci când dormim. În plus, creierul folosește timpul pe care noi îl dormim să sorteze amintirile și să facă noi conexiuni neuronale.

Dacă vrem cu adevărat să ne îmbunătățim memoria, este recomandat să dormim cel puțin 8 ore  în fiecare noapte.

26.  Evită Multitaskingul Pentru Îmbunătățirea Memoriei

multitaskingul afecteaza memoria
Multitaskingul scade performanțele cognitive și poate afecta memoria

Cu toții știm că mintea umană este un organ extraordinar de complex și eficient. Dar cu toate astea, creierul nu este făcut ca să urmărească mai multe activități în același timp.

Atunci când urmărim mai multe activități în același timp, creierul nu se concentrează la toate activitățile deodată.

Din contră, el își schimbă constant atenția de la o activitate la alta.

Multitaskingul nu ne va scădea doar performanțele cognitive, el ne poate chiar afecta memoria și ne poate face mai uituci.

27.  Încearcă Un Program De Antrenare A Creierului

Industria de antrenare a creierului valorează acum câteva miliarde de dolari și majoritatea experților sunt de acord că valoarea acesteia va crește în timp.

În această industrie acționează mai multe firme sau instituții care au dezvoltat jocuri sau programe pentru antrenarea creierului.

Din păcate, din cunoștințele noastre nu există momentan o platformă internațională care să ofere astfel de programe în limba română.

Există totuși câteva aplicații pentru stimularea dezvoltării creierului pe care puteți să le folosiți gratis.

Din fericire, mulți dintre noi putem să conversăm fluent în limba engleză, ceea ce ne permite să accesăm programele internaționale fără nici un fel de probleme.

Mai mult, majoritatea programelor sunt oferite gratuit în primele 30 de zile, deci le poți încerca gratis pentru o perioadă.

28. Bucură-te De Muzică

muzica imbunatateste memoria si inteligenta emotionala
Muzica ne ajută să ne dezvoltăm memoria și să ne îmbunătățim inteligența emoțională

Muzica oferă multe beneficii pentru sănătate.

În primul rând, atunci când ascultăm muzică, creierul nostru este angajat complet în procesul de ascultare, ceea ce face ca muzica să fie un bun antrenament cerebral.

Ascultarea muzicii, dansul pe muzică, cântatul, dar și folosirea unui instrument muzical ne pot ajuta să ne dezvoltăm memoria și să ne îmbunătățim inteligența emoțională.

Așa că fă-ți curaj și cântă atunci când ai chef, chiar dacă îți bat vecinii în țeava de la calorifer.

29. Meditația Mindfulness

Mai multe studii au arătat că meditația mindfulness ne poate îmbunătăți atenția, vigilența și memoria.

Un studiu a demonstrat că doar 2 minute de meditație pe zi pot fi benefice pentru performanța cognitivă și memorie.

30.  Citește

Cititul este o metodă simplă dar eficientă pentru îmbunătățirea memoriei. Cititul este un exercițiu bun pentru memorie pentru că ne stimulează memoria activă.

Și cum un exercițiu fizic stimulează dezvoltarea musculaturii, cititul stimulează dezvoltarea memoriei active și a celei de lungă durată.

31.  Terapia Prin Artă

terapia prin arta favorizează îmbunătățirea memoriei
Terapia prin artă stimulează imaginația și poate duce la o îmbunătățire a memoriei de până la 70%

Mulți sunt de părere că arta este pentru artiști. Dar asta este o mentalitate greșită. Arta poate fi benefică pentru oricine.

Chiar dacă uitatul la o operă de artă și crearea unei opere de artă sunt procese cu totul diferite, ambele ne pot stimula imaginația și ne pot face mai atenți.

În mod surprinzător, persoanele care suferă de Alzheimer care au urmat un curs de terapie prin artă au exprimat o îmbunătățire a memoriei cu până la 70%.

32.  Găsește-ți Un Nou Hobby

Hobby-urile noi sunt exerciții foarte bune pentru creier.

Și partea bună e că nu trebuie neapărat să joci șah sau să înveți fizică nucleară pentru ca creierul tău să aibă parte de exercițiul de care are nevoie.

Până și activitățile simple precum tricotatul, croșetatul, sau desenatul vor produce același efect.

Găsirea unei noi pasiuni sau hobby are un efect asemănător cu meditația, ceea ce favorizează îmbunătățirea memoriei.

33.  Lasă-te De Fumat Pentru Îmbunătățirea Memoriei

Cu toții știm că fumatul este dăunător sănătății, dar studiile recente arată că fumatul este mai dăunător creierelor noastre decât credeam înainte.

Fumătorii au șanse mai mari să dezvolte Alzheimer și demență decât persoanele care nu fumează, și partea rea e că aceste șanse sunt mai mari cu 150%, respectiv 170%.

34.  Fă Mișcare

Miscarea imbunatateste volumul creierului si memoria
Mișcarea îmbunătățește circulația și poate mări volumul creierului

Exercițiul fizic regulat este una dintre cele mai bune activități pe care poți să le faci pentru sănătatea corpului și minții tale.

Exercițiul fizic îmbunătățește circulația, ne protejează inima, și ne poate mări volumul creierului.

Atunci când facem sport, numărul de celule din hipocamp crește. Hipocampul este una din zonele cerebrale responsabile pentru amintiri, iar oamenii de știință uneori îl numesc centrul memoriei.

Și cea mai bună parte este că nu contează ce fel de activitate fizică facem, ci contează doar s-o facem constant.

Așa că poți să ieși în parc sau în jurul blocului să alergi, poți să joci fotbal, volei, sau să tragi de fiare și tot vei beneficia de toate efectele pozitive pe care exercițiul fizic le oferă.

35.  Plimbă-te

Plimbarea i-a ajutat pe oameni să gândească încă din vremurile Grecii antice.

Plimbarea ne ajută să ne relaxăm mintea, iar exercițiul fizic pe care-l depunem în timpul plimbării crește nivelul de oxigen pe care-l primește creierul, stimulând dezvoltarea neuronală.

O plimbare zilnică de 10 minute poate îmbunătăți sănătatea creierului.

36.  Exerciții Corp-Minte

Exercițiile corp-minte precum yoga, tai chi, și qi gong pot oferi multiple beneficii atât pentru memorie cât și pentru sănătatea generală a organismului.

O singură sesiune de yoga de 20 de minute poate avea un impact imediat asupra concentrării și a memoriei funcționale.

Mai mult, acest tip de exerciții pot crește volumul creierului și îmbunătăți semnificativ capacitățile cognitive.

37.  Petrece-ți Timpul Cu Prietenii

timpul petrecut cu prietenii e benefic pentru îmbunătățirea memoriei
Timpul petrecut cu prietenii ne relaxează și ne poate îmbunătăți memoria și capacitatea neuronală

Oamenii care sunt mai activi în comunitățile lor arată mai puține semne de boli neuronale pe măsură ce îmbătrânesc.

Studiile au arătat că o singură conversație telefonică de 10 minute ne poate îmbunătăți capacitatea neuronală, stimula memoria, și proteja creierul de boli degenerative.

Și pentru că de multe ori discuțiile cu familia și prietenii sunt amuzante și ne fac să râdem, putem simți și o scădere a nivelului de cortizol din corp, ceea ce ne va face să ne simțim mai relaxați și mai puțin stresați.

38.  Respirația Abdominală

Creierul este un mare consumator de oxigen. În ciuda dimensiunilor sale reduse, creierul consumă până la 20% din totalul de oxigen pe care-l folosim într-o zi.

Cu toate astea, majoritatea oamenilor nu respiră așa cum trebuie, ceea ce duce la o limitare involuntară a oxigenului pe care-l punem la dispoziția creierului.

Ar trebui să încercăm respirația abdominală pentru a ne maximiza aportul de oxigen.

Respirația abdominală sau diafragmatică este ușor de învățat. Mai întâi trebuie să ne așezăm undeva unde stăm confortabil sau să ne întindem.

Apoi, trebuie să ne așezăm o mână pe burtă și alta pe piept.

După ce am făcut asta, trebuie să inspirăm profund prin nas și să ne concentrăm să ne destindem burta, nu pieptul.

Apoi trebuie să expirăm încet pe gură. Chiar dacă pare puțin ciudat la început, respirația diafragmatică poate fi foarte benefică pentru noi.

Doar 5 sau 10 minute de respirație diafragmatică pe zi pot duce la maximizarea aportului de oxigen, la scăderea nivelului de stres, și la îmbunătățirea funcției cognitive.

39.  Încearcă Hărțile Mentale Pentru Îmbunătățirea Memoriei

Hartile mentale favorizează îmbunătățirea memoriei
Hărțile mentale favorizează reținerea îndelungată a informațiilor

Hărțile mentale reprezintă un concept de memorare și învățare care ne poate ajuta să ne amintim mai multe. Hărțile mentale sunt un mod de gândire neliniar care favorizează reținerea informației.

În loc să încercăm să ne amintim mai multe idei separate, hărțile mentale ne ajută să ne concentrăm pe ideile principale și să le urmărim pe cele secundare pornind de la ele.

Un mod ușor de a folosi această tehnică este să ne imaginăm subiectul principal ca un trunchi de copac.

Crengile copacului sunt ideile principale pe care vrem să le reținem despre subiect, iar crenguțele sunt ideile secundare pe care le considerăm relevante pentru subiectul respectiv.

E adevărat că hărțile mentale pot părea extraordinar de dificile la început și poate dura ceva până să ne obișnuim cu ele, dar cu toate astea, ele reprezintă un mod eficient prin care toți contoriza mai multe idei.

Este recomandat ca începătorii să-și deseneze ideile pentru a se obișnui cu acest concept.

Este posibil ca folosirea culorilor diferite pentru a reprezenta trunchiul copacului, crengile și crenguțele să ne ajute să deosebim ideile una de alta și să avem o perspectivă mai clară asupra importanței lor.

Odată ce ne obișnuim cu crearea hărților mentale, ne vom putea aminti cu precizie o mulțime de lucruri.

40. Gruparea Informației Favorizează Îmbunătățirea Memoriei

Gruparea informației este o metodă mnemonică de divizare a informației astfel încât aceasta să fie mai ușor de asimilat, reconstruit și amintit la o dată ulterioară.

Majoritatea experților e de părere că memoria de scurtă durată a unei persoane poate fi folosită pentru memorarea a maxim patru informații deodată.

Gruparea informației înseamnă de fapt divizarea informației în bucățele mai mici care pot fi memorate mai ușor.

Conform acestei metode, este mult mai ușor de memorat un număr compus 10 cifre dacă îl împărțim în două bucăți de 3 cifre și una de 4 decât dacă încercăm să memorăm numărul în întregime.

Deși poate părea că această metodă este utilă doar la memorarea numerelor de telefon, ea se poate aplica în toate domeniile, nu numai numerelor.

De exemplu, este mai ușor să ții minte 4 evenimente separate care s-au întâmplat succesiv decât să memorezi în întregime un singur eveniment care a durat cât celelalte 4 la un loc, și tot așa.

41. Folosirea Acronimelor Și A Acrostihului

Atât acronimele cât și acrostihul sunt tehnici mnemonice eficiente care-ți vor permite să-ți amintești lucruri cu ușurință.

Acronimele sunt cuvinte a căror inițiale sunt folosite pentru a exprima anumite denumiri sau idei.

Astfel, Agenția Națională de Administrare Fiscală devine ANAF, Serviciul Public Comunitar de Evidență a Persoanelor devine SPCEP, și tot așa.

Toate inițialele cuvintelor principale sunt folosite pentru realizarea acronimului. Cuvintele de legătură nu sunt incluse în acronim pentru că ele sunt ușor deductibile.

Acrostihul este o prescurtare în care inițialele tuturor cuvintelor dintr-o propoziție formează un cuvânt cu sau fără sens al cărui singur rol este să ne ajute să ne amintim propoziția respectivă.

Maine Iau Lapte Oua Șuncă Icre = MILOȘI

Poate fi mai simplu să-ți amintești cuvântul miloși decât lista de cumpărături, cu toate că la început poți să-ți aduci aminte cuvântul dar să uiți lista până la urmă.

Totuși, cu puțin antrenament, această metodă poate fi folosită eficient pentru memorare.

Îmbunătățirea Memoriei – Gânduri Finale

Tehnicile pe care le-am prezentat mai sus sunt foarte bune pentru îmbunătățirea memoriei.

Cu toate astea, nu trebuie să te aștepți să observi imediat niște schimbări dramatice.

Îmbunătățirile se vor petrece treptat, dar stai fără grijă, ele vor apărea dacă folosești aceste metode consecvent.

Dacă vrei să îți optimizezi rezultatele, poți să încerci unul dintre următoarele suplimente alimentare pentru creier sau să încerci să incorporezi în dieta ta cât mai multe dintre cele mai bune alimente pentru creier

powered by Typeform

Surse
 1. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2016.00022/full
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4470692/
 3. https://www.psychologytoday.com/blog/prime-your-gray-cells/201110/why-sugar-high-leads-brain-low
 4. http://ibimapublishing.com/articles/JMED/2013/608765/608765.pdf
 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2908954/
 6. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1467-3010.2007.00665.x/full
 7. https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT01676311
 8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20590847
 9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21103034
 10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3899677
 11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12637119
 12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17457961
 13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2781139/
 14. http://www.scirp.org/journal/PaperInformation.aspx?paperID=19921
 15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22018509
 16. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21775560
 17. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12690999
 18. http://www.jneurosci.org/content/34/46/15139
 19. https://harvardmagazine.com/2013/07/how-to-not-be-clueless
 20. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S002209651200166X
 21. https://news.harvard.edu/gazette/story/2007/03/sleep-found-to-repair-and-reorganize-the-brain/
 22. https://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-09/uos-bsr092314.php
 23. https://www.psychologytoday.com/blog/memory-medic/201312/does-music-help-memory
 24. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1053810010000681
 25. http://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/016502549401700107
 26. http://www.arttherapyblog.com/art-therapy-seniors/art-therapy-helps-alzheimers-patients-improve-memory/#.V7TU0ygrKUk
 27. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17623380
 28. https://spotlight.kaiserpermanente.org/heavy-smoking-doubles-risk-of-alzheimers-or-vascular-dementia/
 29. http://www.sciencemag.org/news/2013/10/how-exercise-beefs-brain
 30. https://www.newyorker.com/tech/elements/walking-helps-us-think
 31. https://news.illinois.edu/view/6367/204796
 32. https://www.sciencedaily.com/releases/2007/10/071029172856.htm
 33. https://my.clevelandclinic.org/health/articles/9445-diaphragmatic-breathing
 34. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1046/j.1365-2923.2002.01205.x/abstract
 35. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2864034/
 36. http://www.dummies.com/art-center/music/piano/mnemonics-for-piano-notes/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.