Probabil încerci să scapi de anxietate. Milioane de oameni de peste tot din lume suferă de anxietate, iar majoritatea se bazează pe medicamente puternice pentru a trata această stare de neliniște.

Cu toate astea, medicamentele prescrise pentru tratarea anxietății nu sunt întotdeauna sigure, iar multe dintre ele pot avea efecte secundare nedorite.

De aceea, din ce în ce mai mulți oameni încearcă să recurgă la metode naturiste de tratare a anxietății.

În mod surprinzător sau nu, multe dintre aceste metode pot fi cel puțin la fel de eficiente precum medicamentele cu prescripție.

Hai să examinăm împreună 29 de metode prin care să scapi de anxietate natural.1.    Exercițiu Fizic Regulat Te Ajută Să Scapi De Anxietate

exercitiu fizic scade anxietatea
20 – 30 de minute de exercițiu fizic pe zi pot scădea anxietatea

Exercițiul fizic regulat este una dintre cele mai bune metode prin care îți poți scădea în mod natural anxietatea.

Mișcarea este un mod extraordinar de a trata anxietatea pentru că te poate ajuta în mai multe feluri.

În primul rând, exercițiul fizic regulat te va face să te simți mai sănătos. Unul dintre principalele motive pentru declanșarea anxietății este grija pentru sănătate.

Atunci când suntem îngrijorați asupra propriei stări de sănătate, ne crește nivelul de stres, ceea de poate duce la o stare de anxietate.

În al doilea rând, exercițiul fizic regulat ne îmbunătățește aspectul fizic, ceea ce va avea un efect benefic asupra încrederii de sine.

Mișcarea nu este bună doar pentru cei care trebuie să slăbească, ea ne poate ajuta pe toți să arătăm și să ne simțim mai bine.

Mai mult, persoanele care au mai multă încredere în propriile capacități tind să se simtă mai puțin anxioși decât cei care nu au încredere în sine.

Antrenamentul fizic regulat ne va ajuta și pentru că în timpul exercițiului fizic creierul eliberează mai multe endorfine în circulație.

Endorfinele sunt deseori numite hormonii fericirii, iar o concentrație mai mare de endorfine în sânge ne va îmbunătăți dispoziția și ne va face să ne simțim pozitivi în timp ce ne va scădea nivelul de anxietate.

Și partea bună este că nu trebuie să te antrenezi ore în șir să beneficiezi de toate lucrurile astea.

Mai multe studii au arătat că doar 20 – 30 de minute de mișcare susținută pe zi ne pot scădea nivelul de anxietate și negativitatea.

Așadar, fie că-ți place să alergi, să patinezi, să joci fotbal, să mergi cu bicicleta sau pur și simplu să te plimbi, fă-o pentru o jumătate de oră în fiecare zi și-ți va scădea nivelul de anxietate.

Iar scăderea anxietății este doar unul dintre motivele pentru care trebuie să faci sport în fiecare zi.

2.    Miroase Lavanda

lavanda scade anxietatea
Mirosul de levănțică poate reduce nivelul de anxietate

Mirosul de lavandă sau levănțică ne poate reduce nivelul de anxietate. În plus, mirosul de lavandă are și un efect calmant.

Unele studii chiar au demonstrat că mirosul levănțicii are un efect similar cu cel al administrării de Valium pentru unele persoane.

Un alt aspect pozitiv este că putem găsi lavanda la prețuri acceptabile, fie că ne orientăm către uleiul presat la rece sau la punguțe care conțin planta uscată.

3.    Ceai De Roiniță

Roinița (Melissa officinalis) este o plantă meliferă cu proprietăți curative care apare spontan în Romania, mai ales în partea de Sud Vest a țării.

Această plantă crește în tufe dese și este asemănătoare la înfățișare cu urzica, iar frunzele plantei emană un miros asemănător cu cel al lămâii atunci când sunt presate între degete.

Ceaiul de roiniță oferă numeroase beneficii, printre care și calmarea stărilor nervoase. Pentru a fi eficient, este recomandat consumul zilnic al ceaiului.

În doze moderate, ceaiul de roiniță scade nivelul de anxietate. În doze mai mari, acesta promovează somnolența. Nu este recomandat consumul ceaiului de roiniță în doze mari pentru că el poate chiar promova anxietatea în acest caz.

4.    Ceai De Floarea Patimilor

floarea patimilor passiflora incarnata amelioreaza anxietatea
Ceaiul de floarea patimilor poate ameliora stresul și anxietatea

Floarea patimilor (Passiflora incarnata) este o plantă care crește în zonele tropicale ale Australiei, Americii, și Asiei.

Această floare a început să fie crescută pe alocuri și la noi în țară, mai ales datorită aspectului său plăcut. Ea este o plantă cățărătoare care produce niște flori foarte frumoase.

Ceaiurile de floarea patimilor sunt recomandate pentru ameliorarea stărilor de stres, a celor de anxietate, precum și pentru cea a stărilor de iritabilitate nervoasă.

Pentru tratarea anxietății, se recomandă consumul acestui ceai în doze moderate. Dozele mari de ceai de floarea patimilor pot promova somnolența și trebuie să evităm să consumăm acest ceai atunci când luăm medicamente cu efect sedativ.

5.    Hameiul

Da, hameiul este folosit la fabricarea berii, dar (din păcate) nu poți simți beneficiile hameiului consumând bere.

Hameiul conține un ulei volatil care are efect ușor sedativ. Pentru rezultate ideale, hameiul se consumă sub formă de infuzie sau sub formă de extract presat la rece.

Consumul de hamei nu este recomandat în timpul sarcinii.

6.    Mușețelul

musetelul amelioreaza anxietatea
Mușețelul are un efect sedativ care va scădea nivelul de anxietate resimțit

Mușețelul este o plantă folosită des la noi în țară pe care o putem găsi în toate zonele de câmpie dar și la marginile drumurilor.

Mușețelul poate fi folosit în stare proaspătă, dar poate fi uscat cu rezultate bune, compușii săi activi păstrându-și calitățile pentru un an după uscare.

Consumul ceaiului de mușețel oferă multe beneficii, printre care se numără și acțiunea sa sedativă.

Totuși, studiile recente au arătat că este mai bine să consumăm uleiul esențial de mușețel decât ceai dacă vrem să beneficiem de efectele sale sedative.

7.    Valeriana

Valeriana este folosită pentru efectele sale sedative de secole. Această plantă este una din primele recomandări pentru tratarea insomniei, dar ea are și un efect anxiolitic.

Unul dintre aspectele bune ale valerianei este că poate fi consumată sub diferite forme. Putem beneficia de efectele valerianei dacă o consumăm sub formă de infuzie, tinctură, sau chiar capsule.

u toate astea, valeriana nu are un gust foarte bun, și multă lume preferă să o consume sub formă de capsule sau să îndulcească ceaiul de valeriană cu multă miere de albine.

Unele suplimente cu valeriană conțin și alte plante sedative precum hamei, mușețel, sau roiniță.

8.    Ceaiul Verde Sau Alb

ceaiul verde si alb scade anxietatea
Ceaiul verde este o sursă bună de L-teanină, care ajută la ameliorarea anxietății

Atât ceaiul verde cât și ceaiul alb conțin un compus numit L-teanină.

L-teanina este un aminoacid care oferă mai multe beneficii pentru sănătate, printre care reducerea tensiunii arteriale, încetinirea ritmului cardiac și scăderea nivelurilor de anxietate.

Din fericire, până și cei cărora nu le place să consume ceai pot să beneficieze de efectele L-teaninei. Ei fie pot consuma comprimate cu extract de ceai verde, fie pot consuma direct suplimente de L-teanină.

9.    Omega-3

Acizii grași Omega-3 sunt găsiți în abundență în carnea și uleiul de pește, scoici, și anșoa. Consumul de Omega-3 ne poate feri de depresie, dar este foarte bun și pentru sănătatea inimii și scăderea nivelurilor de anxietate.

Studiile au demonstrat că o doză zilnică de 9000 mg de Omega-3 poate înlocui antidepresivele pentru tratarea anumitor boli, și produce un efect anxiolitic.

Cu toate astea, este aproape imposibil să consumăm această cantitate de Omega-3 prin hrană.

O cantitate atât de mare de acizi grași se poate obține prin consumul a 7 kilograme de carne de cod sau 1 kg de carne de somon zilnic.

Așadar, este mult mai facil și mai ieftin consumul de Omega-3 ca supliment alimentar pentru tratarea anxietății.

10.  Rădăcina Arctică

radacina arctica te ajuta sa scapi de anxietate
Rădăcina arctică crește capacitatea de adaptare a organismului la stres

Rădăcina arctică (Rhodiola rosea) este o plantă care a fost folosită în medicina tradițională scandinavă și chinezească, dar în scopuri diferite.

Scandinavii foloseau această plantă pentru întărirea sistemului imunitar, în timp ce asiaticii o foloseau pentru stimularea funcțiilor cognitive.

Studiile au arătat că rădăcina arctică îmbunătățește într-adevăr funcțiile sistemului nervos și crește și capacitatea de adaptare a organismului la stresul metabolic, ceea ce este echivalent cu întărirea sistemului imunitar.

Pe noi rădăcina arctică ne interesează pentru că ea crește și capacitatea de adaptare a organismului la stresul psihic.

Mai mult, consumul de rădăcină arctică stimulează producerea de serotonină și dopamină, ceea ce ne va face să ne simțim mai bine și ne va scădea nivelul de anxietate.

11.  Ashwagandha

Uite că am dat peste o plantă pe care nu știm cum să o pronunțăm. Ashwagandha (Withania somnifera) este o plantă folosită în medicina tradițională hindusă.

Hindușii cred că ashwagandha oferă multiple beneficii, printre care și reducerea stresului.

Studiile au demonstrat că această plantă chiar poate reduce stresul prin scăderea nivelului de cortizol.

Cortizolul este adesea numit hormonul stresului, iar consumul de suplimente alimentare ce conțin ashwagandha poate duce la scăderea nivelului de cortizol din sânge cu până la 25%.

12.  Ginkgo Biloba

Ginkgo biloba ameliorează starea de anxietate
Ginkgo Biloba reduce nivelul de stres, ceea ce duce la o ameliorare a anxietății

Ginkgo Biloba este o specie de copaci folosită în medicina tradițională chinezească. Tradițional, această plantă era folosită pentru tratarea problemelor circulatorii și pentru îmbunătățirea memoriei.

Este cert că Ginkgo Biloba are un efect pozitiv asupra modului de funcționare a creierului și îmbunătățește nivelul de oxigen care ajunge la acesta.

Dar consumul de Ginkgo Biloba nu este benefic doar creierului. Această plantă reduce simțitor nivelul de cortizol din sânge, ceea ce ne va face să ne simțim mai puțin anxioși.

Mai mult, consumul suplimentelor alimentare ce conțin Ginkgo Biloba stimulează producerea și eliberarea de dopamină și serotonină în organism, ceea ce ne va îmbunătăți starea sufletească.

13.  Bacopa Monnieri

Bacopa Monnieri este o plantă folosită în medicina tradițională indiană. Indienii credeau că această plantă le întărește creierul și le prelungește viața.

Acum nu știm dacă o doză zilnică de Bacopa Monnieri ne va ajuta să trăim mai mult, dar cert este că această plantă este benefică persoanelor ce suferă de surmenaj psihic.

Consumul acestei plante scade nivelul de anxietate și ne stimulează memoria și vigilența, ceea ce poate fi benefic îndeosebi elevilor și studenților care se pregătesc pentru susținerea unor examene.

Cu toate astea, consumul de Bacopa Monnieri nu oferă rezultate imediate.

Este recomandată suplimentarea pe o perioadă de cel puțin 3 luni pentru ca planta să-și manifeste efectele pozitive. Suplimentarea cu Bacopa este și o metodă prin care să îți îmbunătățești memoria.

14.  Ginseng

ginsengul scade anxietatea
Ginsengul scade nivelul de stres și anxietate

Ginsengul este una dintre cele mai populare și studiate plante de pe planetă.

Această plantă oferă numeroase beneficii, și de aceea este folosită în producerea medicamentelor, a cremelor de mâini sau de față, precum și în cea a ceaiurilor.

Această plantă este folosită în medicina tradițională asiatică, iar chinezii cred că ea poate promova și puterea fizică și pe cea psihică.

Studiile recente arată că ginsengul poate într-adevăr să fie de folos celor care suferă de oboseală fizică sau psihică.

Ea scade nivelul de stres resimțit, scade simțitor nivelul de anxietate și poate avea un rol protector împotriva declanșării depresiei.

Mai mult, persoanele care consumă ginseng în mod regulat dorm mai bine, au mai multă energie și au o dispoziție mai bună.


15.  Kava

Kava este o plantă medicinală ce crește în Pacificul de Sud, și este unul dintre cele mai bune remedii naturale pentru anxietate.

Kava tratează anxietatea prin creșterea nivelului GABA din creier.

GABA sau acidul gama amino butiric este un neurotransmițător care poate calma mintea.

Persoanele care prezintă un nivel scăzut de GABA manifestă des tulburări fizice sau psihice, precum atacuri de panică, sindromul colonului iritabil, sau anxietate.

Prin creșterea nivelului de GABA, kava ne protejează de aceste tulburări. Cu toate astea, este recomandat ca această plantă să nu fie combinată cu alte plante medicinale sau cu medicamente pentru că are un efect puternic.

Atunci când consumăm kava, trebuie să ne ferim îndeosebi de valeriană sau alte plante cu efect sedativ.

16.  Vitamina D

Vitamina D ne scade anxietatea si imbunatateste dispozitia
Vitamina D scade anxietatea și ne îmbunătățește dispoziția

Corpul nostru este în stare să-și acopere singur necesarul de vitamina D. Această vitamină este produsă de organism atunci când pielea noastră este expusă soarelui.

Cu toate astea, mulți dintre noi nu pot să-și petreacă atât de mult timp la soare precum o făceau strămoșii noștri, iar atunci când o facem ne dăm (foarte corect de altfel) cu creme de protecție solară.

Acești factori influențează semnificativ producerea de vitamina D, iar specialiștii consideră că 75% din populația țărilor vestice (nu există o statistică relevantă pentru România) suferă de un deficit de vitamina D.

Deficitul de vitamina D poate fi parțial responsabil pentru anxietatea și depresia de care suferă unii oameni la schimbarea anotimpurilor.

Dacă observăm că ni se schimbă dispoziția în timpul sezonului rece, este recomandat să ne suplimentăm alimentația cu vitamina D.

17.  Magneziul

Magneziul acționează ca un filtru care nu-i permit cortizolului să ajungă la creier și îi reglementează acestuia nivelul.

Din păcate, se estimează că 75% din adulți (la nivelul Statelor Unite – nu există o statistică relevantă pentru România) nu consumă destul magneziu prin dietă.

Iar partea cea mai rea este că deficiența de magneziu poate fi un factor decisiv în declanșarea anxietății și chiar a depresiei.

Din fericire, suplimentele de magneziu sunt ieftine și ușor de găsit.

18.  Triptofan

triptofanul te ajuta sa scapi de anxietate
Triptofanul este găsit în alimentele cu conținut proteic ridicat, dar este mai bine absorbit din suplimente nutritive

Triptofanul este un aminoacid care este necesar pentru producția de serotonină.

Acest compus este găsit de obicei în alimentele care conțin multe proteine, dar din păcate mult triptofan este degradat în timpul digestiei astfel că o mare parte din el nu este absorbit.

Suplimentarea alimentației cu triptofan oferă multe beneficii, dar cel mai important pentru noi este acela că susține producția de serotonină.

Serotonina joacă un rol esențial în reglarea dispoziției și scăderea nivelurilor de anxietate.

19.  Vitaminele Complexului B

Vitaminele complexului B sunt adesea numite vitamine anti stres. Multe dintre acestea ne pot influența starea de spirit, iar unele ne influențează în mod direct toleranța la stres.

Atunci când suferim de o deficiență a vitaminelor B, ne este greu să ne concentrăm și putem prezenta semne de anxietate, depresie și surmenaj psihic.

Vitaminele B ne pot stimula nivelurile de GABA, dopamină, și serotonină din organism, iar ele ne pot scădea nivelul de anxietate și încuraja buna dispoziție.20.  Taurina

Taurina este probabil unul dintre cei mai faimoși aminoacizi din creier, iar în jurul său s-au dezvoltat mai multe teorii urbane lipsite de adevăr.

Acest amino acid este popular pentru că este folosit în multe băuturi energizante, dar el se găsește și in alimentele bogate în proteine.

Adevărul este că taurina acționează ca un neurotransmițător care stimulează formarea și eliberarea de GABA.

Dacă nu avem un nivel corespunzător de GABA în organism putem să suferim manifestări precum anxietate, insomnii, și surmenaj psihic.

Suplimentarea alimentației cu taurină reprezintă un mod prin care putem să ne asigurăm că organismul nostru produce o cantitate suficientă de GABA, ceea ce ne poate feri de anxietate.

21.   Ceai Gotu Kola

ceaiul Gotu Kola trateaza anxietatea depresia si oboseala psihica
Ceaiul Gotu Kola este folosit pentru tratarea anxietății, depresiei și a oboselii psihice

Ceaiul Gotu Kola este un remediu natural folosit în medicina tradițională asiatică pentru tratarea oboselii psihice, a anxietății, a depresiei, a insomniei, și pentru cea a pierderilor de memorie.

Acest ceai este un relaxant natural care promovează calmul și vigilența mentală în același timp.

Datorită acestei combinații de efecte, ceaiul este recomandat celor care au de-a face cu situații stresante în care trebuie să ia decizii rapide.

Consumul regulat de ceai Gotu Kola poate duce la scăderea nivelurilor de anxietate și a celor de stres.

22.   Folosește Uleiurile Esențiale

Aromaterapia sau folosirea uleiurilor esențiale a fost o practică obișnuită timp de mii de ani.

Atât civilizația Egiptului antic cât și cea a Imperiului Roman foloseau uleiurile esențiale în procesele de tratare și vindecare.

Chiar dacă folosirea uleiurilor extrase din rădăcini, frunze, semințe, sau flori nu pare a fi cea mai bună abordare pentru tratarea anxietății, senzorii olfactivi pot influența modul în care creierul percepe și abordează emoțiile.

Pe lângă uleiul esențial de lavandă despre care am vorbit la începutul articolului, putem folosi și uleiurile esențiale de maghiran, trandafir și lămâie pentru tratarea anxietății.

23.   Meditația Mindfulness

Meditația mindfulness este una dintre cele mai populare abordări terapeutice folosite pentru tratarea anxietății în țările vestice.

Chiar dacă majoritatea românilor încă mai consideră că meditația nu este eficientă și că este doar o pierdere de timp, studiile contrazic acest lucru,

Partea bună la meditație este că ne învață să fim conștienți de ceea ce simțim în fiecare moment fără a ne fie teamă de ceea ce urmează.

Și chiar dacă meditația este mai greu de învățat fără un ajutor, putem să începem prin a fi conștienți de ceea ce se petrece în jurul nostru.

O abordare simplistă este să ne așezăm într-o poziție confortabilă, să ne închidem ochii și să fim atenți la modul în care respirăm, la ceea ce simțim în momentul respectiv fără a ne gândi la ce vom face peste 3 ore sau la ce vom mânca la cină.

Studiile au arătat că 30 de minute de meditație pe zi pot scădea nivelul de anxietate resimțit cu până la 38%.

24.   Tehnici de Respirație Yoga

respiratia yoga te ajuta să scapi de anxietate
Respirația Yoga poate ajuta semnificativ la scăderea anxietății

Unele tehnici de respirație yoga ne pot ajuta în tratarea anxietății. Una dintre cele mai populare tehnici pentru acest scop este respirația 4-7-8.

Conform acestei tehnici, trebuie mai întâi să expirăm tot aerul pe care-l avem în plămâni.

Apoi, trebuie să inspirăm prin nas timp de 4 secunde continuu.

Acum trebuie să ne ținem respirația timp de 7 secunde, iar apoi trebuie să expirăm pe gură timp de 8 secunde continuu.

Această tehnică oferă cele mai bune rezultate atunci când este repetată de cel puțin 2 ori pe zi. Respirația yoga este și o metodă prin care să-ți crești încrederea în sine.

25.    Ai Grijă Să Nu-ți Fie Foame

Nu contează dacă ești în formă sau nu, cu toții simțim un pulseu de anxietate atunci când ne este foame.

Dar asta nu înseamnă că trebuie să mâncăm mult de fiecare dată când suntem anxioși.

Cea mai bună abordare este să mâncăm niște gustări sănătoase precum nuci sau legume și să bem apă atunci când simțim un pulseu de anxietate pentru a fi siguri că nu-l simțim din cauza foamei.

26.     Ține O Dietă Curată Să Scapi De Anxietate

O abordare bună pentru tratarea anxietății pe termen lung este să avem o dietă curată. Asta nu înseamnă neapărat să mănânci numai piept de pui și pește, înseamnă mai mult să te ferești de anumite categorii de alimente.

Ar trebui să stai departe de alimentele procesate și de cele care conțin zahăr adăugat, să îți limitezi consumul de cafea sau ceai cofeinizat la cel mult 500 ml pe zi, și să mănânci la aproximativ aceleași ore în zi.

Trecerea la o dietă care se bazează pe cărnuri ușoare, fructe de mare, și legume verzi precum salata poate să-ți pună la dispoziție mulți nutrienți care-ți pot reduce anxietatea.

27.    Bucură-te De Căldură

caldura amelioreaza anxietatea
Căldura ne relaxează și ne scade nivelul de anxietate

Dacă ai intrat vreodată într-o saună sau ai stat mult sub un duș fierbinte știi exact cât de relaxat te simți după.

Studiile chiar confirmă că ne simțim mai relaxați și confortabili atunci când corpurile noastre sunt mai calde decât de obicei.

Asta poate fi unul dintre motivele pentru care ne place să stăm așezați în fața unui foc sau să ținem o cană de ceai sau de cafea în palme deși este uneori prea caldă.

Atunci când simțim căldură ni se schimbă circuitele neuronale, ceea ce ne face să ne simțim mai relaxați. Dușurile calde reprezintă o metodă naturală de tratare a durerii.

Așadar, fie că îți place să-ți petreci timpul pe plajă la soare, să stai într-o cadă plină cu apă caldă, sau să bei o cană de ceai seara înainte de culcare, ai grijă să-ți ții corpul cald.

28.   Mergi Pe Munte

Știm, asta cu mersul pe munte este mai ușor de zis decât de făcut, mai ales dacă nu stai pe undeva prin Brașov sau prin alte zone montane. Dar oamenii de știință sunt de acord că mersul pe munte poate avea un efect relaxant asupra minții.

Atunci când mergem pe munte, mai ales când mergem prin zone împădurite, suntem înconjurați de natură iar creierul nostru este pur și simplu asaltat de o mulțime de sunete și mirosuri, dar partea bună e că ele au un efect relaxant asupra lui.

Mersul pe munte sau prin pădure ne poate scădea nivelul de anxietate într-un mod dramatic.

29.     Ascultă Muzică Relaxantă

muzica poate trata anxietatea
Muzica pe care o considerăm relaxantă ne poate scădea nivelul de anxietate, indiferent de genul muzical preferat

Atunci când ascultăm muzică relaxantă înainte de a ne apuca de o sarcină stresantă simțim o scădere a nivelurilor de stres și de anxietate.

Cu toate astea, nu ar trebui să începi să asculți muzică clasică doar pentru că alții o consideră relaxantă.

Din contră, fiecare dintre noi are gusturi diferite când vine vorba de muzică și trebuie să folosim asta în avantajul nostru.

Acum, dacă tu consideri că muzica punk este relaxantă pentru tine, dă-i înainte și ascultă punk. Până la urmă, efectul contează.

Gânduri Finale – Scapă De Anxietate

După cum ai văzut, majoritatea acestor tratamente sunt ieftine sau chiar nu costă nimic. Așadar, este ușor să-ți alegi câteva metode care consideri că ți se potrivesc mai bine și să le încerci pentru o perioadă.

Este foarte important să ții minte că acestea sunt metode alternative de tratare a anxietății care sunt complementare unei medicații adecvate.

Dacă suspectezi că suferi de anxietate sau depresie, adresează-te unui specialist.

powered by Typeform

Surse
 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2848393/
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3632802/
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19962288
 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11679026
 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15272110
 6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2959081/
 7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19593179
 8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4394901/
 9. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464611000351
 10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3573542/
 11. https://pdfs.semanticscholar.org/c4f9/043f0c761590ea607956e5e90151a0ede5cc.pdf
 12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4963565/
 13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3913603/
 14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21784145
 15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19074539
 16. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2793346/
 17. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18307390
 18. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4270108/
 19. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3679686/
 20. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3153866/
 21. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5628357/
 22. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4630875/
 23. 23.https://www.psychologytoday.com/blog/the-breakthrough-depression-solution/201111/psychological-consequences-vitamin-d-deficiency/
 24. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5452159/
 25. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4728667/
 26. https://www.hindawi.com/journals/isrn/2013/621453/
 27. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3501277/
 28. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3116297/
 29. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3588400/
 30. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3734071/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.