Multă lume consideră că încrederea în sine este o caracteristică pe care oamenii mai degrabă o moștenesc decât s-o dezvolte, dar studiile științifice arată că această concepție este una greșită.

Cei mai mulți dintre noi suntem conștienți că încrederea în sine ne poate influența profund viața începând din copilărie.

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, este din ce în ce mai evident că încrederea în propriile forțe influențează foarte multe aspecte ale vieții, de la cele sociale la cele profesionale.

Din fericire, studiile recente au demonstrat că încrederea în noi este o trăsătură care poate fi îmbunătățită în timp, așa că toți putem încerca metodele prezentate în articolul următor să ne sporim și creștem încrederea în propriile persoane.

Bineînțeles, nu trebuie să ne așteptăm să devenim mai încrezători în noi decât un actor de la Hollywood peste noapte.

Metodele următoare ne pot îmbunătăți încrederea în propriile forțe doar dacă le folosim cu răbdare și dedicare.

Așadar, hai să vedem 20 de metode susținute de studii prin care ne putem crește încrederea în sine.1. Postura

postura de invingator imbunatateste increderea in sine
Această postură de învingător a fost observată în toate culturile și la toate vârstele. Oamenii o adoptă involuntar atunci când realizează ceva

Mulți consideră că oamenii care au încredere în ei au abilități sociale mai bune pentru că își pot exprima gândurile cu o mai mare ușurință față de persoanele neîncrezătoare în propriile forțe.

Cu toate astea, numeroase studii au arătat că exprimăm mult mai multe informații prin comunicarea nonverbală decât prin cea verbală.

Limbajul nostru corporal le spune oamenilor din jur ce să creadă despre noi și, mai important, cum să se poarte cu noi.

Chiar există o știință dedicată studierii mișcărilor corporale. Această știință se numește kinesologie și studiază gesturile, posturile, expresiile faciale, atingerile și mișcarea ochilor.

Kinesologii examinează legăturile dintre corp și minte, iar unul dintre primele aspecte pe care le examinează este postura pe care o avem.

Postura oferă foarte multe detalii despre atitudinea pe care o avem noi față de lume, dar transmite și mesaje importante către oamenii din jurul nostru, dându-le indicații despre cum să ne trateze.

Ca să fie lucrurile mai clare, hai să ne uităm la câteva exemple.

Atunci când o persoană vorbește cu noi și ne apropiem capul de al lor, comunicăm clar că suntem interesați de conversație și de mesajul pe care persoana respectivă îl transmite.

e cealaltă parte, dacă atunci când o persoană încearcă să vorbească cu noi ne îndepărtăm de ea, transmitem faptul că nu suntem interesați de discuție.

În niciuna dintre cele două situații nu este nevoie să folosim limbajul verbal. Limbajul corporal este destul de elocvent încât să ne transmită mesajul.

limbajul nonverbal transmite incredere
Limbajul nonverbal transmite multe informații în timpul unei conversații

Statul cu spatele drept este un indicator nonverbal al încrederii, iar statul aplecat este opusul lui.

Acești indicatori nonverbali îi ajută pe cei din jur să își formeze o opinie despre noi, dar cel mai important este că ei influențează și ceea ce credem noi despre propriile persoane.

Un studiu a arătat că dacă stăm aplecați în scaun timp de doar două sau trei minute suntem mai predispuși să ne amintim lucruri negative care ne pot afecta starea de spirit.

Iar dacă stăm într-o postură de forță (sus în imagine) timp de două sau trei minute vom căpăta mai multă încredere în noi și ni se va îmbunătăți starea de spirit.

posturile de forta imbunatatesc increderea in sine
Postura Superman e o postură de forță foarte eficientă care este ușor de adoptat

Probabil vă întrebați ce este o postură de forță. Ei bine, s-a demonstrat că unele posturi ne ajută să fim mai încrezători.

Una dintre cele mai populare posturi de forță este cea a lui Superman. Supereroul stă cu spatele drept și cu mâinile pe șolduri. Această postură poate fi benefică pentru fiecare dintre noi.

Dacă suntem conștienți de postura pe care o avem și dacă o corectăm din când în când ne putem îmbunătăți încrederea în sine fără eforturi prea mari.

În plus, corectarea posturii este și o metodă naturală pentru tratarea durerii de spate.

2.  Pregătirea

Cu toții am fost la un moment dat întrebați ceva despre un subiect pe care îl cunoșteam foarte bine și am răspuns cu încredere, folosind detalii în explicații atunci când era nevoie.

Sentimentul pe care l-am trăit după ce am răspuns la toate întrebările și am clarificat lucrurile pentru cealaltă persoană a fost unul plăcut care ne-a făcut să credem că suntem înțelepții Universului.

Ei bine, sentimentul acela de împlinire ne stimulează încrederea în sine. De aceea este bine să ne pregătim cum trebuie pentru fiecare situație.

Desigur, pregătirea este mult mai ușoară pentru elevi stau studenți decât pentru adulți pentru că ei știu exact ce materie trebuie să pregătească.

Cu toate astea, toată lumea poate să se pregătească cum trebuie pentru diverse situații. Nu degeaba trăim în Era Informațională.

Avem toate cunoștințele omenirii la vârful degetelor, trebuie doar să vrem să le accesăm.

informatia ne creste increderea in sine
Telefoanele mobile moderne ne permit să căutăm informațiile de care avem nevoie cu ușurință. Un om informat este un om încrezător

Dacă ne pregătim cum trebuie pentru fiecare situație, fie pentru un interviu pentru un loc de muncă, o rețetă culinară, sau pur și simplu un subiect pe care o altă persoană știm că îl apreciază, vom fi încrezători în abilitățile noastre de a iniția și participa la o conversație.

Asta poate face diferența între a promova un test sau nu, sau de a fi angajați undeva sau nu.

3.  Antrenamentul

antrenamentul creste încrederea in sine
Antrenamentul ne îmbunătățește aptitudinile și ne crește încrederea în propriile forțe

Unii oameni cred că antrenamentul duce la perfecțiune. Winston Churchill chiar obișnuia să glumească spunând că oamenii cred în același timp că antrenamentul duce la perfecțiune și că nimeni nu e perfect fără să poată să decidă care dintre variante este adevărată.

Nu știm dacă antrenamentul duce la perfecțiune, dar cu siguranță ne poate îmbunătăți aptitudinile atât de mult încât confuzia dintre muncă și talent nativ să fie normală.

Și partea bună este că antrenamentul oferă mai multe beneficii decât simpla îmbunătățire a aptitudinilor.

Atunci când ne antrenăm, câștigăm încredere în forțele proprii.

Dacă suntem conștienți că am depus efortul necesar nu numai că o să ne surprindem singuri la cât de ușor ni se va părea să realizăm anumite lucruri pe care nu am fi putut să le facem înainte, dar vom fi și încrezători că putem să le facem cu determinare și pricepere.

Cu toate astea, trebuie să fim conștienți că progresul nostru se petrece în doze mici, chiar dacă ne antrenăm mult. Nu putem deveni muzicieni buni peste noapte, și nu putem să învățăm o limbă străină în câteva ore.

Antrenamentul constant ne va dezvolta treptat competențele și încrederea în același timp.


4. Sportul

Sportul sau exercițiile fizice sunt necesare pentru încrederea în sine. Pe lângă faptul că sportul ne menține într-o formă fizică bună, acesta poate oferi multe beneficii și pentru minte.

Unul dintre aceste beneficii este că sportul ne poate îmbunătăți încrederea în sine.

Persoanele care fac sport constant cel mai adesea arată mai sănătos decât cele care nu fac, iar asta îi poate face să aibă mai multă încredere în propriile persoane.

Dar exercițiile fizice oferă și un efect psihologic profund. Nu contează ce sport facem. Putem să alergăm câțiva kilometri în parc, să ridicăm greutăți sau să patinăm. Doar faptul că știm că suntem capabili s-o facem ne va crește încrederea în noi.

sportul ne imbunatateste increderea in sine
Sportul ne învață că putem depăși orice limită dacă suntem dispuși să muncim pentru asta

Nimeni nu poate să alerge câțiva kilometri sau să facă genuflexiuni cu 50 kg în spinare dintr-o dată.

Putem ajunge la performanțele astea doar după ce petrecem destul timp în sala de fitness sau în parc. Și acesta este modul prin care sportul ne stimulează încrederea în propriile forțe – ne învață că putem depăși orice obstacol sau limită atunci când depunem munca necesară.

Și partea bună este că stimularea încrederii este doar unul dintre cele 17 motive pentru care să faci sport în fiecare zi.

5.  Zâmbetele

Toți suntem conștienți că zâmbim atunci când suntem fericiți, dar studiile recente arată că până și un zâmbet fals ne poate îmbunătăți încrederea în noi și ne poate face să ne simțim mai bine.

Atunci când avem de-a face cu o situație stresantă ar trebui să încercăm să zâmbim în loc să ne încruntăm.

Chiar dacă nu ne vine să zâmbim oricând, dacă o facem se poate să ne îmbunătățim starea de spirit.

Mai mult, zâmbetul este un element de comunicare nonverbală care transmite o mulțime de informații despre noi celor din jur.

zambetele intaresc încrederea in sine
Zâmbelete ne pot face să ne simțim mai încrezători

Oamenii percep persoanele care zâmbesc ca fiind vesele, mai atractive, mai prietenoase, și mai competente, ceea ce ne face să fim mai receptivi către persoanele zâmbitoare.

Pentru că lumea din jurul nostru este mai receptivă către noi atunci când zâmbim, suntem mai încrezători în propriile forțe și în abilitățile noastre sociale.

6.  Vizualizarea Succesului

vizualizarea telurilor ofera avantaje
Vizualizarea țelurilor oferă multiple avantaje psihologice

Stabilirea unor țeluri și munca spre a le îndeplini este o practică bună pentru a ne menține nivelul de încredere în sine ridicat.

Studiile au demonstrat că doar vizualizarea atingerii acestor țeluri poate oferi multiple avantaje psihologice.

Se pare că atunci când ne vizualizăm succesul tindem să avem performanțe mai bune care ne împing la rândul lor către atingerea idealurilor.

Nu numai asta, dar vizualizarea succesului poate să acționeze și ca un impuls pentru persoanele cu care împărțim munca și rezultatele.

Prin urmare, ar fi ideal să petrecem câteva minute în fiecare zi vizualizându-ne succesul.

Doar faptul că ne gândim la ele ne poate aduce visele mai aproape de realitate.

7. Contactul Vizual

castigarea contactului vizual creste increderea in sine
Menținerea contactului vizual până când cealaltă persoană îl întrerupe este considerată o mică victorie

Cu toții interacționăm cu câteva persoane în fiecare zi.

Fie că ne întâlnim cu un vecin, cu controlorii de bilete din mijloacele de transport în comun sau pur și simplu cu un străin pe stradă în drumul spre muncă sau spre școală, fiecare dintre noi are zilnic un contact vizual trecător cu cineva.

Acum lucrurile devin interesante. Studiile au arătat că mintea noastră consideră menținerea contactului vizual până când cealaltă persoană îl întrerupe ca o mică victorie.

Și ca să sărbătorească victoria, creierul nostru eliberează neurotransmițători care ne fac să ne simțim bine.

Chiar dacă această metodă pare a fi eficientă în creșterea încrederii în sine, trebuie să avem grijă când o folosim pentru că ne poate face să părem… ciudați.

Primul lucru la care trebuie să avem grijă atunci când încercăm să câștigăm un concurs de contact vizual este postura pe care o avem.

Ar trebui să părem relaxați și neamenințători, și putem chiar să zâmbim ca să-i dăm celeilalte persoane de înțeles că nu îi dorim răul.

Putem chiar și să clipim în timp ce menținem contactul vizual. Conform studiului, creierul nu înregistrează clipitul ca o terminare a concursului, și acesta ne poate face să părem mai normali atunci când ne holbăm la o persoană.

Odată ce învățăm cum să menținem contactul vizual până când cealaltă persoană îl rupe, putem să câștigăm puțină încredere în noi în timpul navetei zilnice spre muncă sau școală.

8.  Schimbarea Concepției Despre Sine

conceptia despre sine influenteaza increderea in sine
Concepția pe care o avem despre propria persoană influențează semnificativ încrederea în sine

Fiecare om are o anumită concepție despre propria persoană.

Fie că e vorba de cel mai tânăr angajat din firmă, liceanul timid din a doua bancă, sau tipul supraponderal care citește multe cărți SF, felul în care ne percepem în propriile minți ne influențează comportamentul și ce cred ceilalți despre noi.

Trebuie să ne adaptăm constant viziunea despre propria persoană. Da, se poate să fi fost supraponderali la un anumit moment, dar dacă nu mai suntem, nu trebuie să ne comportăm de parcă am fi.

Se poate să fi fost cel mai tânăr angajat din firmă, dar dacă lucrăm acolo de câțiva ani, lucrurile se poate să se fi schimbat, așa că nu ar trebui să ne comportăm de parcă n-am avea experiență.

Toți avem propriile nesiguranțe care ne afectează într-un fel sau altul încrederea.

În loc să ne gândim la ce a fost, ar trebui să ne gândim la ce este în prezent și să acționăm ca atare. Ca orice aptitudine, încrederea în sine trebuie exersată.

9. Socializarea

ajutorarea altor persoane ne intareste increderea in sine
Ajutorarea altor persoane ne poate îmbunătăți încrederea în propriile forțe

Toți avem gânduri negative din când în când, dar partea bună e că putem scăpa de ele eficient atunci când socializăm.

Când socializăm, ne schimbăm atenția de la persoana noastră la cineva din jurul nostru. Atunci când îi ascultăm pe alții și îi ajutăm să își rezolve problemele, propriile niveluri de stres scad și ne crește încrederea în noi.

Studiile arată că ajutorarea unei alte persoane poate prezenta mai multe beneficii mentale pentru persoana care ajută decât pentru cea care este ajutată.

Chiar dacă ajutăm doar cu sfaturi, nu cu ceva material, putem simți o îmbunătățire a încrederii în sine și a stării de spirit.

Așa că atunci când nu ne simțim foarte productivi și avem nevoie de o stimulare a încrederii în propriile forțe, ar fi bine să încercăm să-i ajutăm pe alții să își rezolve problemele.

Până la urmă, tot noi vom fi cei mai câștigați.

10.  Muzica Puternică

Muzica poate oferi o mulțime de beneficii pentru creierul uman. Unul dintre aceste beneficii este că ne face să ne simțim mai puternici.

Cu toții avem gusturi diferite atunci când vine vorba de muzica, dar studiile au arătat că muzica cu bas puternic poate fi mai benefică decât alte genuri.

Mai mult, se pare că atunci când dăm din cap pe ritmul muzicii, transmitem mesaje subliminale corpului nostru, încurajându-l și spunându-i că suntem bine.

11.  Mai Puțin Stres

stresul afecteaza încrederea in sine
Stresul ne afectează încrederea în sine și trebuie evitat

Stresul afectează fiecare aspect al vieții noastre, uneori chiar fără să ne dăm seama.

Cu toții suntem obișnuiți cu unul sau mai multe tipuri de stres. Uneori, stresul ni se pare un aliat, iar unele persoane chiar spun că au performanțe mai bune atunci când sunt stresate.

Cu toate astea, studiile arată că aceste persoane se înșeală.

Din nefericire, stresul ne afectează și încrederea în sine.

Atunci când avem de-a face cu un termen limită scurt sau când se ivește o situație neprevăzută, încrederea în propriile forțe poate fi afectată într-un mod drastic.

Ca să fim mai puțin afectați de stres, primul lucru pe care trebuie să-l facem este să nu ne stresăm pentru situațiile asupra cărora nu avem control.

Se poate să fi pus la cale un eveniment în aer liber și să înceapă ploaia, dar doar pentru că îți faci tu griji asupra vremii nu o să iasă soarele.

12.  Haine Potrivite Și Parfum

Chiar dacă pare o abordare superficială, felul în care ne îmbrăcăm și mirosim ne poate schimba modul în care ne percepem propria persoană.

Alegerea hainelor potrivite pentru fiecare eveniment în parte ne poate stimula încrederea în sine și poate îmbunătăți modul în care ne percepe restul lumii.

Parfumul este de asemenea de ajutor. Un studiu a observat că mai mult de 90% din femeile care se dau cu parfum se simt mai încrezătoare decât cele care nu se dau. Același lucru se aplică și pentru bărbați.

13.  Mentalitate Pozitivă

mentalitatea pozitiva stimuleaza increderea in sine
Mentalitatea pozitivă are un efect benefic asupra încrederii în sine

Mentalitatea pozitivă și monologurile pozitive pot avea un efect benefic pentru încrederea în sine.

Tehnicile de auto-afirmare reduc stresul pe care îl simțim atunci când avem de-a face cu o situație dificilă, permițându-ne să ne concentrăm mai bine la ce avem de făcut.

O metodă bună de a ne îmbunătăți încrederea în sine și de a fi motivați este să folosim autosugestii pozitive și să contorizăm ce realizăm și ce învățăm în fiecare zi.

Putem să ne scriem realizările zilnice într-un jurnal, ceea ce ne-ar ajuta să ne dăm seama cât de simplu este să ne îndeplinim un țel, stimulându-ne în același timp încrederea în noi.

14.  O Dietă Sănătoasă

o dieta sanatoasa stimuleaza increderea in sine
O dietă sănătoasă poate încuraja dezvoltarea cognitivă și încrederea în sine

Deși de-a lungul timpului s-au făcut multe încercări, oamenii de știință încă nu au reușit să analizele mintea umană separat față de restul corpului.

Corpul și mintea sunt interconectate, iar o afecțiune corporală va avea efecte asupra minții și invers.

Dar același lucru poate fi spus și despre lucrurile pozitive. Dacă avem grijă de corpul nostru și avem o dietă sănătoasă, aceasta va avea efecte benefice și asupra minții, nu numai a corpului.

O dietă sănătoasă nu este neapărat una care încurajează slăbirea sau reducerea grăsimii din corp. Numeroase alimente bune pentru creier încurajează atât dezvoltarea cognitivă cât și încrederea în sine.

15.  Suplimente Nutritive Pentru Creier

Consumul de suplimente nutritive poate fi benefic pentru creier și pentru abilitățile noastre cognitive. Ca urmare a consumului de suplimente, putem simți o creștere a productivității, ceea ce ne va face mai încrezători în propriile forțe.

Anumite suplimente alimentare pentru creier pot avea și efecte relaxante, ceea ce ne va face mai încrezători în noi când avem de-a face cu o situație stresantă

16.  Managementul Eșecului Încurajează Încrederea În Sine

Una dintre cauzele principale pentru lipsa încrederii la mulți dintre noi este o mentalitate greșită pe care o deprindem încă de când suntem mici.

Încă de la grădiniță sau din clasele primare suntem învățați că trebuie să excelăm la orice și că trebuie să reușim indiferent de ce ne stă în cale.

Dar viața nu merge așa. Nimeni nu poate excela în toate domeniile.

Și odată ce simțim pentru prima oară eșecul, încrederea pe care o aveam în noi se sfărâmă ca un castel de nisip. Este nevoie de un singur eșec ca îndoiala să pătrundă în mințile noastre.

managementul esecului stimuleaza increderea
Eșecul este un proces natural al vieții care trebuie îmbrățișat și de care nu trebuie să ne temem

Cu toate astea, ar trebui să fim obișnuiți cu eșecul pentru că-l întâlnim încă de când ne naștem. Nimic nu este natural pentru noi.

Mai întâi învățăm să mergem. Ca să reușim să facem primii pași, cădem de sute sau chiar mii de ori.

Chiar și după ce învățăm să ne ținem pe picioare, continuăm să cădem ani la rând. Apoi învățăm să folosim tacâmuri.

Facem mizerie din zeci de feluri de mâncare înainte să reușim să le folosim cum trebuie.

Atunci de ce ar trebui să ne temem de eșec?

Viețile noastre sunt un amalgam de eșecuri din care învățăm și care până la urmă se dovedesc a fi mici victorii.

În loc să ne pară rău pentru fiecare ocazie pierdută, ar trebui să îmbrățișăm eșecul ca un proces natural al vieții și să mergem mai departe.

17.  Fă-ți Un Selfie

selfiurile pot crește încrederea în sine
Studiile au arătat că 65% dintre persoanele care postează selfiuri simt o creștere a încrederii în sine când se uită la poză

Hai că am dat în sfârșit de o metodă de îmbunătățire a încrederii în sine pe care unii dintre noi deja o stăpânesc pe deplin. Chiar dacă selfiurile tind să fie narcisiste, ele ne pot stimula încrederea în noi.

Un studiu recent a arătat că 65% dintre fetele care postează selfiuri pe rețelele sociale simt o creștere a încrederii în sine atunci când se uită la poză.

18.  Îmbrățișează-ți Superstițiile

superstitiile stimuleaza increderea in sine
Superstițiile pot avea un efect benefic asupra încrederii în sine

Oamenii au tot felul de superstiții. Unii poartă brățări sau lanțuri norocoase, în timp ce alții au lenjerie intimă care-i face mai deștepți.

Mulți dintre noi au mici ritualuri care îi ajută să treacă peste situații stresante, cum ar fi ascultarea unei melodii anume sau consumarea unui anumit tip de cafea înainte de un eveniment.

Partea bună este că studiile au demonstrat că aceste superstiții chiar pot fi de ajutor și ne pot stimula încrederea în noi.

Așa că data viitoare când simți ca trebuie să-ți ții pumnii strânși, ține-i. Se poate să aibă efect (cel puțin în mintea ta o să aibă)

19.  Fii Confortabil Cu Disconfortul

Mulți dintre noi își trăiesc viața în propriile zone de confort. Dar experiențele pe care le trăim în afara propriei zone de confort sunt cele care ne fac să ne simțim cel mai bine.

Atunci când ne asumăm un risc, indiferent de cât de mic pare riscul, zona noastră de confort se extinde.

Și partea bună e că asumarea riscurilor mici duce la asumarea unor riscuri mai mari și tot așa, până când zona noastră de confort se extinde atât de mult încât ne simțim invincibili.

20.  Prețuiește Complimentele

complimentele stimuleaza increderea in sine
Complimentele ne pot încuraja încrederea în sine

Oamenii sunt creaturi sociale. Și indiferent că-ți place sau nu, este în natura umană să căutăm laude pentru munca noastră.

Deși e adevărat că mulți dintre noi nu știu să aprecieze sincer un compliment, se poate ca problema să fie felul în care adresăm complimentele unei persoane. În ziua de azi, totul este dus la superlativ.

Atunci când mâncăm la un prieten și ne întreabă dacă ne-a plăcut, nu spunem că da, spunem că e una din cele mai bune mâncăruri pe care le-am consumat vreodată.

Când un coleg predă proiectul pe care trebuia să-l predea conform fișei postului, îl felicităm și-i mulțumim de parcă a reinventat roata.

Ar trebui să învățăm să diferențiem complimentele făcute din politețe de cele făcute cu sinceritate, și să le apreciem mult mai mult pe cele din urmă.

Studiile arată că atunci când suntem complimentați pentru munca noastră simțim o creștere semnificativă a încrederii în forțele proprii.

Încrederea În Sine – Gânduri Finale

După cum ai văzut în articolul de mai sus, există multe metode prin care îți poți întări încrederea în propriile forțe.

Îți recomandăm să îți alegi una sau mai multe dintre ideile de mai sus și să le exersezi zilnic pe o perioadă de 2 – 3 luni. Dacă în timpul acesta nu observi nici o schimbare, încearcă alte metode care îți par accesibile.

Stimularea încrederii în propriile forțe este și o metodă eficientă de a scăpa de anxietate natural, și ne poate ajuta atât pe plan personal cât și pe cel profesional.

powered by Typeform

Surse

http://www.nationalforum.com/Electronic%20Journal%20Volumes/Lunenburg,%20Fred%20C%20Louder%20Than%20Words%20IJSAID%20V12%20N1%202010.pdf

https://www.nap.edu/read/2303/chapter/13#175

https://academic.oup.com/psychsocgerontology/article/60/5/P268/585472

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4840223/

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/job.4030130705/abstract;jsessionid=5B0B8EBFB22FD8A1CCB318EC59692EB1.f04t03

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8283864

http://www.apa.org/monitor/dec06/helping.aspx

https://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-08/sp-put080514.php

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92802/

https://www.cmu.edu/homepage/health/2013/summer/benefits-of-self-affirmation.shtml

http://www.nutritionist-resource.org.uk/articles/confidence.html

https://www.today.com/health/selfie-esteem-teens-say-selfies-give-confidence-boost-2D12164198

http://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0956797610372631

https://www.forbes.com/sites/margiewarrell/2013/04/22/is-comfort-holding-you-back/#5c7a9e2b74d4

https://pure.strath.ac.uk/portal/files/19357011/Confidence_Final_Draft.pdf

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.